Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1207946

Adli yargı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


O¨ğretide, genel olarak kabul edilen biçimiyle, adli^ yargıdan, “idari^ yargının görev alanı dışında ka- lan ve genel olarak hukuk mahkemelerinin özel hukuk alanındaki yargısal faaliyetleri ile ceza kanunlarına göre suç sayılan fiiller hakkında devletin cezalandırma yetkisini kullanması ile ilgili faaliyetler” anlaşılır.

U¨lkemizde adli^ yargı, medeni^ yargı (hukuk yargısı) olmak üzere tek ana bölümden oluşur.

Ceza yargısı, hukuk mah- kemelerinin özel hukuk alanında göstermiş oldukları yargısal faaliyetlerdir.

Ceza yargısı, çekişmeli yargı (nizalı kaza) ve çekişmesiz yargı (ni- zasız kaza) olarak ikiye ayrılır.

C¸ekişmesiz yargı “iki taraf arasındaki bir uyuş- mazlığın taraflardan birinin talebi üzerine, ba- ğımsız ha^kim, tarafından yargısal usule uyulmak ve iki tarafa iddia ve savunma hakkı tanınmak suretiyle objektif hukuka göre çözüme kavuştu- rulması” olarak tanımlanabilir.


Yanıt Açıklaması:

U¨lkemizde adli^ yargı, medeni^ yargı (hukuk yargısı) ve ceza yargısı olmak üzere iki ana bölüme ayrılır.

Medeni^ yargı (hukuk yargısı), hukuk mah- kemelerinin özel hukuk alanında göstermiş oldukları yargısal faaliyetlerdir. Medeni^ yargı, çekişmeli yargı (nizalı kaza) ve çekişmesiz yargı (ni- zasız kaza) olarak ikiye ayrılır.

C¸ekişmeli yargı “iki taraf arasındaki bir uyuş- mazlığın taraflardan birinin talebi üzerine, ba- ğımsız ha^kim, tarafından yargısal usule uyulmak ve iki tarafa iddia ve savunma hakkı tanınmak suretiyle objektif hukuka göre çözüme kavuştu- rulması” olarak tanımlanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum