Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350789

İdare mahkemeleri hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


İdare mahkemesi kurulları oy birliği ile karar verir.

İdare mahkemelerinin tek hakimle karar verdiği davalar da mevcuttur.

Aynı yargı çevresinde birden fazla idare mahkemesinin faaliyet gösterdiği hallerde mahkemeler arasındaki iş bölümü Adalet Bakanlığınca belirlenir.

Kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların çözümünde her zaman idare  mahkemeleri görevlidir.

İdari makamlar ile yaşanan vergi uyuşmazlıklarının ilk derece çözüm yeri idare mahkemeleridir.


Yanıt Açıklaması:

İdare mahkemelerinde, birer başkan ile yeteri kadar üye bulunur. mahkeme kurulları, başkan ile iki üyeden oluşur; üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir.  Aynı yargı çevresinde birden fazla idare mahkemesinin faaliyet gösterdiği hâllerde, özel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak, mahkemeler arasındaki iş bölümü Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenebilir. İdare mahkemelerinin olağan çalışma yöntemi kurul olarak toplanıp karar vermedir. Bununla birlikte, uyuşmazlık miktarı her yıl yeniden belirlenen “yeniden değerleme oranı”nda arttırılan parasal sınırı aşmayan ve konusu belli parayı içeren idari işlemlere karşı açılan iptal davaları ile tam yargı davaları, kurul halinde değil, idare mahkemesi hâkimlerinden biri tarafından çözümlenir. İdare mahkemeleri, idari yargı kolu içerisinde genel görevli mahkemelerdir. İdare mahkemeleri, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştayda çözümlenecek olanlar dışındaki iptal davalarını, tam yargı davalarını, tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklardan hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davaları ve diğer kanunlarla verilen işleri çözümler. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum