Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1208337

İlk derece hukuk mahkemeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Genel görevli hukuk mahkemeleri, her il mer- kezi ile bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğun- luğu göz önünde tutularak belirlenen ilçelerde, Ha^kimler ve Savcılar Kurulu’nun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur (5235 s. K. m. 5, I). Bu mahkemeler, bulundukları il veya ilçe- nin adı ile anılır (5235 s. K. m. 5, VI).

O¨ğretide genel kabul gören ve 5235 sayılı Ka- nun’daki düzenleniş biçimine göre, medeni^ yargıda ge- nel görevli hukuk mahkemeler  sulh hukuk mahkemeleridir.

İlk derece mahkemeleri özel görevli mahkemelerdir.

İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde, örneğin büyük şehirlerde, genel görevli hukuk mahkemeleri- nin birden fazla dairesi oluşturulabilir (5235 s. K. m. V). Bu daireler numaralandırılır (örneğin, Ankara 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi gibi). Bu mahkemeler, aslında aynı hu- kuk mahkemesinin birer dairesi durumundadırlar. Bu nedenle, bu daireler arasındaki ilişki, “as-üst” ilişkisidir.

O¨zel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak, daireler arasındaki iş dağılımı Ha^kimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenebilir. Bu kararlar Resmi^ Gazete’de yayımlanır. Daireler, tevzi edilen davalara bakmayabilirler (5235 s. K. m. 5, V).


Yanıt Açıklaması:

O¨ğretide genel kabul gören ve 5235 sayılı Ka- nun’daki düzenleniş biçimine göre, medeni^ yargıda ge- nel görevli hukuk mahkemeler, asliye hukuk mahke- meleri ve sulh hukuk mahkemeleri olarak ikiye ayrılır.

İlk derece mahkemeleri genel görevli ve özel gö- revli mahkemeler olarak sınıflandırılabilir.

İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde, örneğin büyük şehirlerde, genel görevli hukuk mahkemeleri- nin birden fazla dairesi oluşturulabilir (5235 s. K. m. V). Bu daireler numaralandırılır (örneğin, Ankara 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi gibi). Bu mahkemeler, aslında aynı hu- kuk mahkemesinin birer dairesi durumundadırlar. Bu nedenle, bu daireler arasındaki ilişki, “iş dağı- lımı” ilişkisidir.

O¨zel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak, daireler arasındaki iş dağılımı Ha^kimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenebilir. Bu kararlar Resmi^ Gazete’de yayımlanır. Daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorundadır (5235 s. K. m. 5, V).

Yorumlar
  • 0 Yorum