Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350968

Usulsüz tebligat ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Muhatap, usulsüz tebligatı daha önce öğrenmiş olmakla birlikte, daha sonraki bir tarihi öğrenme tarihi olarak bildirmişse, karşı taraf bu konuda bir ispat faaliyetinde bulunabilir.

Tebligatın usulsüz olduğuna ilişkin kararlar, kural olarak başlı başına nihai karar oluşturmadıklarından ancak asıl hükümle birlikte kanun yoluna başvuru konusu yapılabilir.

Tebligatta resmi tebligatın değil, özel posta yollarının kullanılması halinde usulsüz tebligattan bahsedilir.

Tebligat evrakındaki sahtelik iddiaları, özel evrakta sahteliğe ilişkin hükümler dikkate alınarak değerlendirilmeli ve incelenmelidir.

Mahkeme kararının usulüne aykırı tebliğ edildiğini ve geç öğrendiğini beyan edip, süresinden sonra kanun yoluna başvuran tarafın kanun yolu süresini geçirdiği gerekçesiyle mahkeme bu talebini talebini reddetmişse bu ret kararına karşı kanun yoluna başvurulamaz.


Yanıt Açıklaması:

Muhatap, usulsüz tebligatı daha önce öğrenmiş olmakla birlikte, daha sonraki bir tarihi öğrenme tarihi olarak bildirmişse karşı tarafın bu konuda bir ispat faaliyetinde bulunması kabul edilemez ve izin verilemez. Tebligat evrakının hazırlanması ve tebligat işleminin yapılması, resmî merciler tarafından gerçekleştirildiğinden tebligat evrakı resmî belge niteliğindedir. Bu sebeple tebligat evrakındaki sahtelik iddiaları, resmî evrakta sahteliğe ilişkin hükümler dikkate alınarak değerlendirilmeli ve incelenmelidir. mahkeme kararının usulüne aykırı tebliğ edildiğini ve geç öğrendiğini beyan edip, süresinden sonra kanun yoluna başvuran tarafın kanun yolu süresini geçirdiği gerekçesiyle mahkeme bu talebini talebini
 reddetmişse bu ret kararına karşı kanun yoluna başvurulabilir (HMK m. 346, 366). Son olarak tebligat yapılmaması gerektiği hâlde tebligat yapılması veya resmî tebligat çıkarılmaması gerektiği hâlde, resmî tebligat yoluna başvurulması, tebligatta resmî tebligatın değil, özel posta yollarının kullanılması hâlinde, usulsüz tebligattan bahsedilemez. 

Yorumlar
  • 0 Yorum