Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1265692

Tebligatla ilgiki aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? 


Tebligat hukuku bakımından, adresle yerleşim yeri birbirinden farklı değerlendirilmez. 

Tebliğ memuru, tebligat adresinde küçük yanlışlıklar mevcutsa ya da adreste, belirtilen yerin isminde bilinen değişiklikler meydana gelmişse bunları dikkate almaz ve böylece tebligat gerçekleşmez. 

Tebligat adresinde küçük bir harf veya rakam hatasına rağmen muhatap bulunabilmişse bile tebligat yapılmaz. 

Bilinen (veya yukarıda açıklandığı şekilde ilgililerce bildirilen) en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi (MERNİS adresi), bilinen en son adres olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.

Tebliğ adresine tebligat için gidildiğinde, muhatap ya da yerine tebligat yapılacak kimse bulunamaz ancak yeni adresi öğrenilirse, tebliğ memuru bu durumu tebliğ mazbatasına yazar ve yeni adres kendi bölgesi sınırları içinde kalıyorsa bile tebligatı yapamaz. 


Yanıt Açıklaması:

Tebligat hukuku bakımından, adresle yerleşim yeri birbirinden farklı değerlendirilmelidir. Yerleşim yeri, kişinin hayat merkezi olup, yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir. Oysa tebligat adresi bu adresten farklı bir adres olabilir. Burada önemli olan tebligat yapılacak bir adrestir.

Tebliğ memuru, tebligat adresinde küçük yanlışlıklar mevcutsa ya da adreste, belirtilen yerin isminde bilinen değişiklikler meydana gelmişse bunları dikkate alıp tebliğ evrakına not düşerek tebligatı yapmalıdır; sırf bu sebeple tebligat yapılmasından imtina edilemez. Örneğin, küçük bir harf veya rakam hatasına rağmen muhatap bulunabilmişse ya da yerin veya mahallenin ismi değişmiş, eski ismi yazılmışsa tebliğ memuru doğru olan şekilde tebligatı yapmalı, bunu da tebliğ mazbatasına not düşmelidir.

Tebliğ adresine tebligat için gidildiğinde, muhatap ya da yerine tebligat yapılacak kimse bulunamaz ancak yeni adresi öğrenilirse, tebliğ memuru bu durumu tebliğ mazbatasına yazar ve yeni adres kendi bölgesi sınırları içinde kalıyorsa tebligatı yapar.

Yorumlar
  • 0 Yorum