Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1208349

Sulh hukuk mahkemesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Sulh hukuk mahkemeleri, genel görevli, tek ha^kimli, ilk derece yargı yerleridir (5235 s. K. m.5, II).

Sulh hukuk mahkemesinin görevleri, HMK’nda (5235 s. K. m. 6, I; HMK m. 4, 383) ve diğer bazı kanunlarda gösterilmiştir (örneğin, 1163 sayılı Ko- operatifler K. m. 21, III; 634 sayılı Kat Mülkiyeti K. Ek Madde 1).

HMK’nun 4. maddesine göre, sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarı- na bakılmaksızın; kiralanan taşınmazların, İcra ve İfla^s Kanunu’na göre ila^msız icra yoluyla tahliyesi- ne ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişki- sinden doğan alacak davaları da da^hil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davala- ra karşı açılan davaları; taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaları; taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davaları; HMK ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk ha^kimini görevlendirdiği davaları görür.

Bunun yanı sıra, çekişmesiz yargı işlerinde de gö- revli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir (HMK m. 383).

Sulh hukuk mahkemesinde, kural olarak yazılı yargılama usulü (HMK m. 316-322) uygulanır.


Yanıt Açıklaması:

Sulh hukuk mahkemesinde, kural olarak basit yargılama usulü (HMK m. 316-322) uygulanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum