Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1269242

Aşağıdakilerden hangisi asliye ticaret mahkemeleri ile ilgili olarak doğrudur?

I İlk derece yargı yerleridir.

II Tek ha^kimli mahkemelerdir.

III Bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluşmaktadır.

IV Birden fazla dairesi kurulabilir ve her daireye bir numara verilir. 

V Dairelere verilen numaralar, dairenin seviyesini gösterir. 


I, II, IV, V

I, II, III, 

I, III, IV

II, III, V

III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Asliye ticaret mahkemeleri, asliye hukuk mahke- mesinin görevine giren ticari dava ve işlerin çözüm- lendiği özel görevli, ilk derece yargı yerleridir (6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 5; 5235 s. K. m. 5).

Toplu (çok ha^kimli) mahkeme olan asliye ticaret mahkemeleri, 6110 sayılı Kanunla tek ha^kimli mahkemeye dönüştürülmüştü. Ancak bu durum 18.06.2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanun ile değiş- tirilmiş ve asliye ticaret mahkemeleri yeniden toplu (çok ha^kimli) mahkemeler ha^line getirilmiştir. S¸u an için asliye ticaret mahkemeleri, bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluşmaktadır.

Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Bursa, Adana ve Konya gibi ticari^ uyuşmazlıkların yoğun olduğu bazı yerlerde, asliye hukuk mahkemesinin yanısı- ra ayrı asliye ticaret mahkemesi kurulmuştur. Ayrı asliye ticaret mahkemesi olan yerlerde, asliye hukuk mahkemesinin görevi içinde bulunan ve ticari sayılan davalarla özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer işlere as- liye ticaret mahkemesinde bakılır (6102 s. K. m. 5/2). Bu çerçevede, asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki “görev” ilişkisi olup, bu durumda göreve ilişkin usul hükümleri uygula- nır (6102 s. K. TTK m. 5/3).

İşi çok olan yerlerde, Adalet Bakanlığınca, Ha^kimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak, asliye ticaret mahkemesinin birden fazla dairesi kurulabilir. Bu durumda, her daireye bir numara verilir ve bundan sonra, her daire kendi numa- rasıyla anılır. (Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi gibi). Bir yerde, birden fazla asliye ticaret mahkemesi (dairesi) kurul- muşsa, bu mahkemelerin hepsi aynı seviyededir ve aralarındaki ilişki, “iş dağılımı” ilişkisidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum