Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350999

Usulsüz tebligatın sonuçlarına ilişkin olarak verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Muhattabın usulsüz tebligatı örendiği tarihin aksi iddia ve ispat edilebilir.

Muhattabın usulsüz tebligatı öğrendiğini iddia ettiği tarih tebliğ tarihi kabul edilir.

Muhattap usulsüz tebligattan haberdar olduktan sonra tebligata yönelik yeni bir işlem yaparsa işlem tarihinden sonraki bir tarihi tebliği öğrendiği tarih olarak belirtebilir.

Muhattabın tebligatı öğrendiğini iddia ettiği tarih iyiniyet kurallarına aykırı olsa da korunur.

Usulsüz tebligat kural olarak yokluk yaptırımına tabidir.


Yanıt Açıklaması:

Bir tebligat usulsüzse, kural olarak geçersizdir. Ancak bu geçersizlik, yokluk ya da mutlak bir geçersizlik değildir. Muhatabın, usulsüz de olsa tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi sayılır.  Muhatabın öğrendiğini beyan ettiği tarihin aksi de ispat edilemez. Muhatabın, usulsüz tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih, açıkça dürüstlük kuralına aykırı sayılarak hakkın kötüye kullanımı olarak kabul edilen durumlarda, muhatabın beyan ettiği tarih değil, gerçek öğrenme tarihi esas alınmalıdır.  Muhatap usulsüz tebligatı öğrenmekle birlikte, bu yönde herhangi bir
beyanda bulunmadan, süresinden sonra o konuyla ilgili işlem yapmış olabilir. Buna rağmen, muhatap, işlem tarihinden daha sonraki bir tarihi, tebligatı öğrendiği tarih olarak bildirmesinin daha lehine olacağı düşüncesiyle (tebligatı öğrenmeden yapamayacağı bir işlemi yaptıktan) sonraki tarihi usulsüz tebliği öğrendiği tarih olarak beyan etmişse, bu hakkın açık kötüye kullanımıdır. Böyle bir durumda muhatabın usulsüz tebligatı öğrendiğini bildirdiği tarih değil, işlemi yaptığı tarih öğrendiği tarih olarak kabul edilmelidir. Doğru yanıt B seçeneğidir.


Yorumlar
  • 0 Yorum