Yaşlı Bakımı İlke Ve Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #693692

“Kişinin başarı nedeniyle başkalarının takdirini kazanması, ondan hep övgüyle bahsedilmesi ya da kişinin kendine saygı göstermesi kendi başarılarından gurur duyması şeklindedir. Torununa bakan bir yaşlıyı düşünün. Bu işi başardığı için kendisiyle gurur duyduğu gibi, çocukları tarafından da takdir edilecek ve sonuç olarak kendini, mutlu, güvenli hissedecektir.” Yukarıda örneği ve açıklaması verilmiş olan ihtiyaç çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?


Güvenlik İhtiyaçları

Fizyolojik İhtiyaçlar

Ait Olma ve Sevgi İhtiyacı

Takdir ve Saygı İhtiyaçları

Kendini Gerçekleştirme


Yanıt Açıklaması:

Fizyolojik İhtiyaçlar: Bunlar insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan ihtiyaçlardır. Acıkma, susama, cinsellik (kendi çocuklarına sahip olma ve soy devamı), uyuma, soluk alıp verme, boşaltım, barınma gibi ihtiyaçlar bu gruptadır. Buna göre, aç olan bir insan için sanattan sevgiden bahsetmek son derece anlamsızdır. O halde “henüz fizyolojik ihtiyaçlar yeterince karşılanamazken piramidin üst düzeylerindeki ihtiyaçları bir kişinin görmesi bile mümkün değildir.
Güvenlik İhtiyaçları: Fizyolojik ihtiyaçları karşılanan bir birey için ikinci sırada güvenliği gelmektedir. Kişi bu grupta kendini fiziksel, ekonomik ve sosyal olarak güvende hissetmek ister. Gelirinin iyi olduğu bir işte çalışmak istemesi, korunaklı ve güvenli, güzel bir evde yaşamak istemesi hep bu grupta değerlendirilir.
Ait Olma ve Sevgi İhtiyacı: Maslow burada insanı çevresiyle bir bütün olarak ele aldığı sosyal bir varlık olarak belirtmek istemektedir. Kişiler etraflarıyla birlikte mutlu ve huzurlu olurlar; bir gruba ait olma hissi birileri tarafından önemsenmek ve fikrinin sorulması hissi insanı mutlu eder. Bir yere ait olduğunu hissedenler daha güven içerisinde olurlar. Özellikle bu durum yaşlandıkça daha belirgin hâle gelir.
Takdir ve Saygı İhtiyaçları: Takdir ve saygı ihtiyaçları iki taraflıdır. Kişinin başarı nedeniyle başkalarının takdirini kazanması, ondan hep övgüyle bahsedilmesi ya da kişinin kendine saygı göstermesi kendi başarılarından gurur duyması şeklindedir. Torununa bakan bir yaşlıyı düşünün. Bu işi başardığı için kendisiyle gurur duyduğu gibi, çocukları tarafından da takdir edilecek ve sonuç olarak kendini, mutlu, güvenli hissedecektir.
Kendini Gerçekleştirme: Bu piramidin son aşamasıdır. Kişi kendini halen belli konularda yetersiz hissedebilir ve bu eksikliği gidermek için yeni arayışların içine girebilir. Kendisini bir konuda en yetkin insan hissetmek için çabalamaya başlar. Amaç ideal insan özelliklerine erişmektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum