Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1332765

I. Solunum hızlanır II. Kalp atışı hızlanır III. Kanda alyuvar artar IV. Kaslar gerilir Yukarıdaki durumlar dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılır?


Stres durumunda kişide psikolojik tepkiler oluşmaktadır

Stres durumunda kişide sosyal tepkiler oluşmaktadır

Stres durumunda kişide duygusal tepkiler oluşmaktadır

Stres durumunda kişide fizyolojik tepkiler oluşmaktadır

Stres durumunda kişide sezgisel tepkiler oluşmaktadır


Yanıt Açıklaması:

Bireyin iç dünyasından veya sosyal çevresinden kaynaklanan-beslenen stresi tetikleyen olaylara-durumlara geliştirilen tepkileri üç alt başlıkta toplayabiliriz; fizyolojik, psikolojik ve sosyal tepkiler.

Fizyolojik tepkiler olarak şunları söyleyebiliriz:

Solunum hızlanır, böylece akciğere daha fazla oksijen sağlanır. Kalp atışı hızlanır, kan basıncı yükselir ve bedende ihtiyaç duyulan bölgelere gerekli kan gönderilmiş olur. Depolanmış yağ ve şeker kana karışır ve ihtiyaç duyulan enerji sağlanır. Kanda alyuvar artar ve bu sayede beyne ve kaslara daha fazla oksijen sağlanır. Kaslar gerilir ve güç gerektiren eylemleri yapmaya hazırlanılır. Sindirim yavaşlar veya durur, böylece iç organlardaki kan, kaslara ve beyne geçer, bağırsak ve mesane adeleleri gevşer. A ve B şıklarında yer alan tepkiler strese verilen tepkilerin diğer türleridir. C ve E şıkları stres ya da başka durumlarda verilebilecek tepkilerdir. Özellikle strese özgü tepkiler olarak adlandırılamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum