Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1132318

Aşağıdakilerden hangisi bireyin biyolojik olarak yaşamını ve çevreye uyumunu sağlama işlevini gerçekleştiren stres türüdür?


Yıkıcı

Yapıcı

Akut

Süreğen

Kontrollü


Yanıt Açıklaması:

Stresin yaşanma süresine dayalı olarak kısa süre­li (akut) ve süreğen (kronik) stres biçiminde sınıf­lamak da olasıdır. Kısa süreli stres, stresi belirleme yönündeki görüşmeden önceki 12 ay içinde oluşmuş durumlarla ilgilidir. Olumsuz yaşam olaylarının 12 ay öncesine dayanması, bağ­lantılı olan stresin süreğen olduğunu yansıtır. Sü­reğen stresin kısa süreli olana göre, bireyin sağlığı üzerinde sürekli ve yıkıcı etkileri gözlenmektedir.

Stresi işlevi açısından grupladığımızda; (a) yapıcı, (b) yıkıcı stresten söz edebiliriz.

Yapıcı stres, bireyin biyolojik olarak yaşamı­nın devamını ve çevreye uyumunu sağlama işlevi­ni yansıtmaktadır. Orta düzeyde kaygının işlevine benzer olarak, orta düzeyde stres organizmasının çalışması, işlevsel davranışın geliştirilmesi, engelle­rin aşılması, sorunların çözülmesi, yaratıcı gücün devreye girmesi için gerekli olan bedensel ve psiko­lojik güçten oluşmaktadır. Olumsuz işlevi içeren yıkıcı stres ise birey için sağlıksız, yararsız ve hatta yıkıcı sonuçları içeren bir yapıdır. Doğru yanıt B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum