Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #1051548

I. Başarılı yaşlanma bireylerin ergenlik döneminden itibaren bilinçli çabalarıyla oluşturulabilir.

II. Başarılı Yaşlanma Modeli’nin ilk maddesi olan hastalık veya engellilik durumunun olmaması, 65 yaş ve sonrası yaşlılık döneminde yapılacak bazı dışsal faktörlerin uyarlanması ile mümkün olabilmektedir.

III. Başarılı yaşlanma modelinin ikinci maddesi yüksek bilişsel ve fiziksel işlevleri sürdürme olarak tanımlanmaktadır. Buna göre bireylerin günlük yaşam alışkanlıklarında olabildiğince hareketli olmaları, gün içerisinde uzun süreli oturma ve yatma gibi pasif pozisyonları tercih etmemeleri önerilmektedir.

IV. Başarılı yaşlanma modelinin üçüncü maddesi olan yaşama aktif katılarak sosyal ve üretken etkinliklerin sürdürülmesi beden ve ruh sağlığında bütünlüğü korumak açısından önemlidir.

Başarılı yaşlanma modeli ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? 


Yalnız I

Yalnız II

I, III ve IV

II, III ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Başarılı Yaşlanma Modeli ile ilgili olarak II numaralı ifade yanlış bilgi içermektedir. Doğrusu, "başarılı yaşlanma modeli’nin ilk maddesi olan hastalık veya engellilik durumunun olmaması, 65 yaş ve sonrası yaşlılık dönemi uygulamalarından daha çok genç yetişkinlik ve yetişkinlik dönemlerinde (18-65 yaş) yapılacak bazı dışsal (kontrol edilebilir) faktörlerin uyarlanması ile mümkün olabilmektedir" şeklindedir. Bu nedenle, bu ifadenin yer almadığı seçenek olan C seçeneği doğru kabul edilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum