Yaşlılarda Görülebilecek Sorunlar Ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #820231

Kalıcı inkontinansın nedenleri beş başlık altında toplanmaktadır. Buna göre, pelvik taban kaslarının gevşemesi sonucu abdominal basıncın üretral sfinkter kapanma basıncını aştığı; öksürme, gülme ve hapşırma gibi aktivitelerden sonra küçük hacimli idrar kaçışı olması kalıcı inkontinansın nedenlerinden hangisine karşılık gelir?


Fonksiyonel inkontinans

Stres inkontinans

Taşma inkontinans

Miks inkontinans

Sıkışma tipi inkontinans


Yanıt Açıklaması:

Stres inkontinans; pelvik taban kaslarının gevşemesi sonucu abdominal basıncın üretral sfinkter kapanma basıncını aştığı; öksürme, gülme ve hapşırma gibi aktivitelerden sonra küçük hacimli idrar kaçışı olmasıdır.

Sıkışma tipi inkontinans; detrusör aşırı aktivitesine bağlı olarak kontrol edilemeyen ani sıkışma tipi hissi ile idrar kaçırılmasıdır.

Fonksiyonel inkontinans; mesane fonksiyonel ve yapısal olarak normal olmakla birlikte; demans, depresyon ve deliryum gibi kognitif ve psikolojik problemleri olan kişilerin kontinans yeteneğini organize edememesinden ya da ortopedik problemler nedeni ile hareket yeteneği kısıtlanmış kişilerin zamanında tuvalete gitme becerilerinin azalmasından kaynaklanmaktadır.

Taşıma inkontinans; bozulmuş mesane duvar kontraksiyonu ya da sfinkterin gevşeme kusurundan dolayı artan mesane volumunun ve intravezikal basıncın; mekanik baskı yaratarak sürekli bir idrar kaçışına neden olmasıdır. 

Miks inkontinans; stres tipi ve sıkışma tipi inkontinansın bir arada olduğu inkontinans tipidir. 

Dolayısıyla, doğru cevap B şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum