Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1302502

Aşağıdakilerden hangisi Parkinson hastalığının 4. ve 5. evrelerinde gösterilmesi gereken yaklaşımdır?


Günlük en az 30 dakikalık egzersiz programları oluşturulmalıdır.

Hastalara ait uyku günlüğü tutulmalıdır.

Yürümeye yardımcı gereçler kullanılmalıdır.

Yüksek yastık ya da oturma pozisyonu ile uyku sırasında oluşabilecek yutkunma-aspire etme problemlerine önlem alınmalıdır.

Şiddetli titreme problemi olduğunda özellikle kesici, delici aletler gibi kişinin kendine zarar verme olasılığı olan birtakım gereçlerin kullanımında oldukça dikkatli olunmalıdır.


Yanıt Açıklaması:
  1. ve 5. evrelerde, beslenme sırasında çiğneme ve yutma güçlüğü olabileceği, yutkunma sırasında gıda veya sıvıları akciğerlerine kaçırabilecekleri (yani aspire edebilecekleri) unutulmamalıdır. Akciğerlere sıvı kaçışı acil müdahale gerektirebilecek kadar önemli bir tablodur. Acil durum senaryolarının önceden geliştirilmesi, bu tarz yüksek risk taşıyan durumlarda ne yapılacağının kararlaştırılmış olması önemlidir. Uyku sırasında özellikle geceleri yüksek bir yastık kullanılması, uykuda gelişebilecek yutkunma-aspire etme problemlerinin daha az yaşanmasına yardımcı olmaktadır. Hatta bazı hastalar uzun oturur pozisyonda uyumak zorunda kalabilmektedir. Akciğerlere sıvı kaçışı en çok su içerken gelişmektedir. Bu tarz hastalarda suyun akışkanlığını azaltan kıvam koyulaştırıcılar kullanılabilir. Yutma güçlüğü hastaların yeterli beslenmesini engelleyebilmekte, vücut direncinin düşmesine ve sonuçta diğer hastalıklar açısından da dezavantajlı bireyler olmalarına neden olabilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum