Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1180821
1. Kognitif rehabilitasyonun temel amacı, bireyin gündelik hayatta karşılaşabileceği zorlukları göz önünde bulundurarak bunlarla başa çıkma sürecine hastayı ve aile üyelerini dahil etmektir.
2. Kognitif rehabilitasyonun hedefleri, kişiye özgü değil, standart ölçütlere göre rehabilitasyonu yürüten uzman tarafından belirlenmektedir.
3. Kognitif rehabilitasyonda, yaşlının unuttuğu şeyleri hatırlaması ya da akılda tutabilmesi için
anımsatıcı (mnemonik) gibi bazı teknikler kullanılabilir.
Yukarıda kognitif rehabilitasyonla ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangiler doğrudur?
Yalnız 1 |
1 ve 2 |
1 ve 3 |
2 ve 3 |
1, 2 ve 3 |
Kognitif rehabilitasyonun hedefleri, bireye özgü olarak belirlenmektedir. Bu hedefler belirlenirken sağlık personelleri ve aile bireyleri iş birliği içerisinde olmalıdır. Bireyin bozulmuş ve korunmuş bilişsel becerileri saptanmalı ve bunları dikkate alan bir rehabilitasyon planı hazırlanmalıdır. Kognitif rehabilitasyonun temel amacı, bireyin gündelik hayatta karşılaşabileceği zorlukları göz önünde bulundurarak bunlarla başa çıkma sürecine hastayı ve aile üyelerini dahil etmektir.
Bilişsel rehabilitasyonda spesifik ve genel hedefler belirlenebilir. Örneğin sosyalleşmek bir genel hedef olurken bireyin aile üyelerinin isimlerini aklında tutması, spesifik bir hedeftir.
Kognitif rehabilitasyonda, yaşlının unuttuğu şeyleri hatırlaması ya da akılda tutabilmesi için kullanabileceği bazı stratejiler mevcuttur. Bunlardan birisi anımsatıcı (mnemonik) kullanmaktır. Bu teknikte bireyin aklında tutması gereken bilgiyi görsel bir imajla öyküyle ya da kafiyeyle kodlaması öğretilir. Diğer bir teknik, anımsatıcı ipuçları vermektir. Demanslı bireye bir bilgi verirken daha sonra bu bilgiyi hatırlamada kullanacağı bir ipucu da verilmelidir (Örneğin ismi öğretilen bireyin fotoğrafını da isim ve ismi oluşturan harfler ile birlikte göstermek gibi).
Yorumlar
- 0 Yorum