Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1302363

Bağırsak kontrolü ve fekal (dışkı) inkontinans tedavisine yönelik bakım ve rehabilitasyon yaklaşımlarına göre aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Tuvalete düzenli olarak yapılan ziyaretler yoluyla bağırsak eğitimi yapılır.

Bağırsakta hareketi azaltmaya yardımcı olmak için hekimler tarafından bazı ilaçlar önerilebilir.

Diyare durumunda yaşlının lifli yiyeceklerden uzak durması sağlanabilir..

Geçici bir süre laksatif (yumuşatıcı) kullanarak konstipasyon tedavisi yapılabilir.

Uzamış konstipasyon durumunda bağırsaklar lavman (rektuma enjekte edilen sıvı) aracalığıyla kontrollü bir şekilde temizlenebilir.


Yanıt Açıklaması:

Bağırsak kontrolü ve fekal (dışkı) inkontinans tedavisine yönelik bakım ve rehabilitasyon yaklaşımları şunları içerebilir: • Tuvalete düzenli olarak yapılan ziyaretler yoluyla bağırsak eğitimi (genellikle yemeklerden sonra, bağırsaklar doğal bir refleksle hareket etmeye başladığında) yapılır. Ayrıca, aynı zamanda “dışkı tutma” yeteneğini geliştirmek için dışkılama hareketlerini tuvalette bir kez ertelemek de öğretilebilir. • Bağırsakta hareketi azaltmaya yardımcı olmak veya sfinkter kasını “sızıntı” yı önlemek üzere daha sıkı hâle getirmek için hekimler tarafından bazı ilaçlar önerilebilir. • Geçici bir süre laksatif (yumuşatıcı) kullanarak konstipasyon tedavisi yapılabilir. • Uzamış konstipasyon durumunda bağırsaklar lavman (rektuma enjekte edilen sıvı) aracalığıyla kontrollü bir şekilde temizlenebilir. • C seçeneğinin aksine diyare durumunda yaşlının lifli yiyecekleri daha fazla tüketmesi sağlanabilir. Doğru seçenek C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum