Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1175244
1. Yaşlılarda düşme korkusuyla birlikte adım mesafesinin kısa tutulup daha yüksek sayıda adım atma ile gerçekleştirilen bir yürüme paterninin kullanıldığı görülmektedir.
2. Kısa adım ve yüksek tekrarlı yürüme, bacak ve ayakların etkilendiği ortopedik veya nörolojik birtakım hastalıklarda daha belirgin şekilde yaşanabilmektedir.
3. Kısa adım ve yüksek tekrarlı yürüme sırasında kişiler daha az enerji sarf ederek, denge kaybı ve düşme riskini azaltmaktadır.
Yukarıda denge sağlamada adım uzunluğu ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Yalnız 1 |
1 ve 2 |
1 ve 3 |
2 ve 3 |
1, 2 ve 3 |
Adım uzunluğunu etkileyen başlıca iki temel etken vardır: Bunlar, kişinin bacak boyu ve yürüme
hızıdır. Vücut ve kol salınımları da kişinin dengesini kaybetmeden ve düşmeden adım uzunluğunu, dolayısıyla yürümesinin sağlamasında yardımcı olmaktadır. Yaşlılarda düşme korkusuyla birlikte sanki buz kaplı bir zemin üzerinde yürüyormuşçasına adım mesafesinin kısa tutulup daha yüksek sayıda adım atma ile gerçekleştirilen bir yürüme paterninin kullanıldığı görülmektedir. Bu durum, bacak ve ayakların etkilendiği ortopedik veya nörolojik birtakım hastalıklarda daha belirgin şekilde yaşanabilmektedir. Kısa adım ve yüksek tekrarlı yürüme sırasında kişiler hem daha fazla enerji sarf ederek erken yorulmaktadırlar hem de daha yüksek oranda denge kaybı ve düşme riski yaşamaktadırlar.
Yorumlar
- 0 Yorum