Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1302698

Yaşlılıkta görülen ağrı durumlarn nedeni ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi /hangileri doğru olarak verilmiştir?I. Damarsal kökenli ağrılar bağışıklık sistemi, kan akımı yetersizliği, damar tıkanıklarından oluşur. II.Nörojenik ağrılar, sinir kökü basıları, periferik nöropatilerden Postherpetik nevraljiler ve talamik sendromlardan oluşur. III.Kemik kökenli ağrılar, osteoartrit (eklem kireçlenmesi), servikal-lumbal spondiloz (omurgada kireçlenme) gibi durumlardan oluşur. IV.Eklem kökenli ağrılar, senil (yaşlanmaya bağlı) osteoporoz ve Paget (kemik yapım ve yıkım dengesinin) bozulmasından oluşur. V.Viseral (iç organlarla ilgili) ağrılar, Peptik ülser ve hiatal herni (Mide ülseri ve fıtıklaşması) Kolelitiyazis (safra kesesi taşı), Divertiküller, spastik kolon gibi barsak hastalıkları, Konstipasyon (kabızlık), Hemoroid (basur) dan oluşan ağılardır. VI.Kas kökenli ağrılar kas romatizması, yumuşak doku romatizmaları, hareketsizliğe bağlı kas kirişlerinin kısalmasından oluşan ağrılardır.


I,II, V,VI

I, II,III,IV

II,III,IV,V

III,IV,V,VI

I,II,III,V


Yanıt Açıklaması:

Damarsal kökenli ağrılar bağışıklık sistemi, kan akımı yetersizliği, damar tıkanıklarından oluşur.

  • Nörojenik ağrılar, sinir kökü basıları, periferik nöropatilerden Postherpetik nevraljiler ve talamik sendromlardan oluşur.
  • III.     Kemik kökenli ağrılar, senil (yaşlanmaya bağlı) osteoporoz ve Paget (kemik yapım ve yıkım dengesinin) bozulmasından oluşur.
  • Eklem kökenli ağrılar, osteoartrit (eklem kireçlenmesi), servikal-lumbal spondiloz (omurgada kireçlenme) gibi durumlardan oluşur.
  • Viseral (iç organlarla ilgili) ağrılar, Peptik ülser ve hiatal herni (Mide ülseri ve fıtıklaşması) Kolelitiyazis (safra kesesi taşı), Divertiküller, spastik kolon gibi barsak hastalıkları, Konstipasyon (kabızlık), Hemoroid (basur) dan oluşan ağılardır.
  • Kas kökenli ağrılar kas romatizması, yumuşak doku romatizmaları, hareketsizliğe bağlı kas kirişlerinin kısalmasından oluşan ağrılardır.

Cevap şıklarında III ve IV. maddelerdeki bilgiler yanlış olduğundan Doğru cevap A’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum