Yeni İletişim Teknolojileri Deneme Sınavı Sorusu #891913

E-gazetelerin temel ekonomik geliri reklamlardır. E-gazeteler ne kadar çok okunursa o oranda reklam alabilmektedirler. Dijital gazeteciliğin temel ekonomik belirleyicisi olan bu gerçeğinin yarattığı haber başlıklarıyla içeriğin uyumsuz hale gelmesi etik ihlallerden birisidir.

Yukarıda bahsi geçen habercilikteki etik ihlal aşağıdakilerden hangisidir? 


Profesyonel olmayan kullanıcı kaynaklı içerik

Telif hakları

Tık haberciliği

Reklamların artması ve ticari enformasyonun sınırlarının belirsizleşmesi

O¨zel hayatın gizliliği


Yanıt Açıklaması:

Habercilikteki etik ihlalleri özel hayatın gizliliği, reklamların artması ve ticari enformasyonun sınırlarının belirsizleşmesi, tık haberciliği, gazeteci olmayan kullanıcı kaynaklı içerik, telif hakları gibi önemli sorunlardır. 

Tık haberciliği: Dijital ortamda gerçekleşen okur ölçümleri ve analizleri bir haberin kaç kişi tarafından ne kadar süreyle okunduğunun belirlenebilmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda bu analizler okurun/takipçinin hangi konudaki haberleri daha çok okuduğunu da belirleyebilmektedir. Daha çok tık almak adına yapılan habercilik, okurun ve dolayısıyla genel olarak kamunun haber alma hakkına karşı yapılan en önemli etik ihlallerdendir. E-gazetelerin temel ekonomik geliri reklamlardır. E-gazeteler ne kadar çok okunursa, başka bir ifadeyle ne kadar çok tıklanırsa, o oranda reklam alabilmektedirler. Dolayısıyla daha özgür ve bağımsız olma iddiasında bulunan birçok haber sitesi reklam verenlerin gölgesi altındadırlar. Dijital gazeteciliğin temel ekonomik belirleyicisi olan tıklanma gerçeğinin yarattığı haber başlıklarıyla, içeriğin uyumsuz hale gelmesi etik ihlallerden birisidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum