Yeni İletişim Teknolojileri Deneme Sınavı Sorusu #860772

Aşağıdakilerden hangisi bilim kurgu türüne ait sinema filmi, televizyon dizisi ve bilim kurgu edebiyatı örneği değildir?


1960’ların popüler dizisi Uzay Yolu

1969 yılı yapımı “2001: Bir Uzay Yolu Macerası” filmi

2002 yapımı “Azınlık Raporu” filmi

iPhone ekranı

“Singularity is near” kitabı


Yanıt Açıklaması:

1960’ların popüler dizisi olan Uzay Yolu’nda personelin birbiriyle haberleşmek amacıyla kullandığı “Communicator” cihazı görüntü ve işlev olarak günümüzün cep telefonlarının atasıdır. 1969 yılı yapımı “2001: Bir Uzay Yolu Macerası” filminde uzay gemisinin astronotu HAL isimli bir yapay zekâ ile konuşarak iletişim kurmaktadır. 2002 yapımı “Azınlık Raporu” filminde yer verilen çok noktada dokunularak kullanılan ekranlar 2007 yılında iPhone ekranları ve 2010 yılında Microsoft Kinect destekli “dokunmadan” kullanılan ekranlar olarak ortaya çıkmışlardır. Aynı filmde yer verilen retina tarayıcıları 2010 yılında ürün olarak pazara sürülmüştür.

Ray Kurtzweil “Singularity is near” kitabında bu tür hızlanan teknolojilere ait onlarca gelişme örneğine yer vererek, teknolojideki bu hızlanmanın sonunda 21. yüzyıl içerisindeki bir tarihte insan zekâsından daha gelişmiş bir yapay zekânın ortaya çıkacağını öngörmektedir.

iphone bir iletişim cihazıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum