Yeni İletişim Teknolojileri Deneme Sınavı Sorusu #900434

Araştırma ekibinde yer alan diğer kişilerle HubZero, myExperiment gibi ağları kullanıp, bu ağlarda ekibiyle birlikte makale yazan kişi kişisel araştırma ağlarını hangi amaçla kullanmaktadır?


Sosyal yer imlerini kullanır. 

Yayınlarını diğer araştırmacılara duyurur. 

Alıntı indekslerinde yer alır. 

Araştırma raporunu ve sunularını paylaşır. 

Araştırma süresince ortak çalışma platformlarını kullanır. 


Yanıt Açıklaması:

Araştırmacılar kişisel araştırma ortamlarını yapılandırmak için farklı sosyal medya uygulamalarını kullanabilirler. Sosyal medya uygulamaları

• yürütülen araştırmanın paylaşılması,
• araştırmada kullanılan kaynakların paylaşılması ve
• araştırma sonuçlarının paylaşılması olmak üzere üç alanda gruplandırılabilir.

Şimdi farklı amaçlar için kullanılacak sosyal medya uygulamalarına ilişkin bazı önerilerde bulunacağız.

Araştırma süresince ortak çalışma platformlarını kullanın: Araştırma ekibinizde yer alan diğer kişilerle ortak çalışabileceğiniz HubZero, myExperiment gibi platformları kullanabilirsiniz. Bu ağlarda ekibinizle birlikte dilerseniz bir makale yazabilir, ya da ortak çalışma yürütebilirsiniz.

Yayınlarınızı diğer araştırmacılara duyurun: Tamamladığınız çalışmaları Academia.edu, ResearchGate gibi ağlarda diğer akademisyenlere duyurun, araştırma raporlarınızı paylaşın. Böylece sizinle aynı ya da benzer alanlarda çalışan kişiler yayınlarınıza ulaşabilecektir. Benzer şekilde siz de diğer kişilerin yayınlarını takip edebilirsiniz.

Araştırma raporunuzu ve sunularınızı paylaşın: Slideshare, Scribd gibi araştırma süresince çalışma takvimi oluşturabileceğiniz, beyin fırtınası yapabileceğiniz, farklı belge türleri üzerinde aynı anda çalışabileceğiniz, veri toplayarak paylaşabileceğiniz ortamları kullanın.

Sosyal yer imlerini kullanın: Sosyal yer imlerinin kullanımına, sosyal öğrenme ağlarımızı yapılandırma sürecinde değinmiştik. Yer imlerini araştırma ortamımızı yapılandırırken de benzer amaçlarla kullanıyoruz. Delicious ve Diigo gibi sosyal yer imi yöneticilerini kullanarak internet ortamında yer alan kaynaklarınızı yönetebilir, diğer kişilerle paylaşabilirsiniz.

Alıntı indekslerinde yer alın: Çalışmalarınızla internet ortamında ne kadar var olabilirseniz diğer kişiler tarafından o kadar görünür olur ve erişilebilirsiniz. İnternet ortamındaki açık erişimli dergilerde yer alan yayınlarınız arama motorları tarafından taranarak alıntı indeksleri oluşturulmaktadır. Google Scholar Citations ve Microsoft Academic Research gibi indekslere çalışmalarınızı ekleyebilirsiniz.

Araştırma sonuçlarını paylaşın: Blogger, WordPress, Wikispaces gibi blog ve wiki ortamlarında araştırmanızın sonuç- larını paylaşın, tüm araştırma sürecini detaylı olarak tanıtın. Böylece çalışma yürüttüğünüz alandaki diğer akademisyenler araştırmalarınız hakkında detaylı bilgiye ulaşabilecek, bundan sonraki yapacakları çalışmalarda araştırmalarınızdan yararlanabileceklerdir

Yorumlar
  • 0 Yorum