Yenilik Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #715866

Aşağıdakilerden hangisi patent ile ilgili olarak doğrudur?


Patent, buluş sahibinin manevi menfaatiyle ilgili değildir. 

Patentler, buluşların sanayiye uygulanmasını sağlar. 

Patent satılamayan ya da ithal edilemeyen bir dokümandır. 

Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur.

Patentin amacı buluş yapma faaliyetini şekillendirmektir.


Yanıt Açıklaması:

Dünya Fikri Mülkiyet O¨rgütü (WIPO), patenti, resmi bir daire veya bir çok ülke adına iş yapan bölgesel ofis tarafından talep üzerine verilen, bir buluşu tarif eden ve meydana getirdiği yasal bir durum içerisinde sadece patent sahibinin veya kanuni haleflerinin yetkisiyle işletilebilen, imal edilebilen, kullanılabilen, satılabilen ya da ithal edilebilen bir doküman olarak tanımlamıştır.

Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye’de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır. 

Patenti, patent sahibinin haklarını konu alan patent mevzuatının amaçları; 1.Buluş yapma faaliyetini özendirmek, 2.Buluşların sanayiye uygulanması ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesini sağlamak için buluşlara patent ve faydalı model belgesi vererek korumaktır. Buluş, buluş sahibinin manevi ve ekonomik menfaatlerinin güvence altına alınması suretiyle özendirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum