Yer Hizmetleri Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1004237

"Türkiye’de hava ulaştırma sektörünün altyapısını oluşturan tesis ve donanımıyla 1933 yılından bugüne farklı isim ve statülerle hizmet sunan kurum, 1984 yılından itibaren 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ana statüsü çerçevesinde Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak faaliyetlerini sürdürmektedir."

Yukarıda anlatılan paydaş aşağıdakilerden hangisidir? 


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü


Yanıt Açıklaması:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ): Türkiye’de hava ulaştırma sektörünün altyapısını oluşturan tesis ve donanımıyla 1933 yılından bugüne farklı isim ve statülerle hizmet sunan kurum, 1984 yılından itibaren 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ana statüsü çerçevesinde Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak faaliyetlerini sürdürmektedir (DHMİ, 2016).
DHMİ; sivil havacılık faaliyetlerinin gereği olan hava taşımacılığı, havaalanlarının işletilmesi, meydan yer hizmetlerinin yapılması, hava trafik kontrol hizmetlerinin yerine getirilmesi, seyrüsefer sistem ve kolaylıklarının kurulması ve işletilmesi ile diğer ilgili tüm sistemlerin modern havacılık düzeyine çıkarılmasını sağlamakla yükümlüdür. Faaliyetlerini sürdürürken uluslararası düzeyde ICAO, Eurocontrol ve ACI gibi kurumlar ile iş birliği içinde bulunmaktadır.
Havaalanında, Yer Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan hükümleri yerine getirmekten DHMİ Genel Müdürlüğü, yer hizmetleri kuruluşları ve hava taşıyıcıları sorumludur. Yönetmelikte yer alan mali hususlar ile hizmetlerin uluslararası seviyede yapılmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasından DHMİ, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na karşı sorumludur.
DHMİ Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği’nde belirtilen yer hizmetlerinin uluslararası seviyede yapılmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasından Bakanlığa karşı sorumludur. DHMİ, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adına devamlı gözetimde bulunur ve önemli hususların sonuçlarını Bakanlığa iletir. Yer hizmetleri kuruluşlarının yetki ve sorumlulukları sözkonusu yönetmelikte belirtilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum