Yerel Yönetimlerde CBS Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1049245

İmar durumunun hazırlanmasında,  imar çapı ne anlama gelir?


İmar Çapı, düzenleme yapılmış veya yapılmamış alanlarda oluşmuş veya oluşmamış imar parselinin imar planlarını yansıtan tevhid, ifraz, yola terk, yoldan ihdas gibi imar parseli oluşma koşullarını yazı ve kroki ile gösteren ön imar durumudur.

İmar çapı, bir imar parselinde inşa edilecek yapı veya yapıların imar yasası, imar planı, imar planı ilke kararları ve İmar Yönetmeliği ile öngörülen, proje yapım koşullarını yazı ve kroki ile belirten ilgili belediyelerce tanzim edilen yapı ruhsatına esas belgedir.

İmar durumu ya da imar çapı, inşaat ruhsatı almadan önce hazırlanacak mimari projeye altlık olmak üzere parselin imar mevzuatına göre yapılaşma hakkını göstermesine rağmen resmî bir belge   niteliğinde değildir.

İmar çapı imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini; örneğin teknik şartlarını gösteren belgedir.

Söz konusu arsanın bize  yapılanma koşullarını gösteren belgedir.


Yanıt Açıklaması:

İmar durumu ya da imar çapı, inşaat ruhsatı almadan önce hazırlanacak mimari projeye altlık olmak üzere parselin imar mevzuatına göre yapılaşma hakkını gösteren resmî bir belge olup, bireysel işlem niteliğindedir. İmar Çapı; düzenleme yapılmış veya yapılmamış alanlarda oluşmuş veya oluşmamış imar parselinin imar planlarını yansıtan tevhid, ifraz, yola terk, yoldan ihdas gibi imar parseli oluşma koşullarını yazı ve kroki ile gösteren ön imar durumudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum