Yiyecek-İçecek Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1401091

Arpanın malt adını aldığı, şerbetçi otunun da katılarak aromaların bütünleştiği, biranın kendine özgütadının ortaya çıktığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?


Fırınlama

Mayşeleme (Şekerlendirme)

Mayalama (Fermantasyon)

Biranın Dinlendirilmesi

Arpanın Islatılması ve Çimlendirilmesi


Yanıt Açıklaması:

Fırınlama sırasında kavrularak malt adını alan arpalar kabaca öğütülerek mayşeleme kazanlarına alınır.Bu arada mısır, buğday, darı ve pirinç gibi tahıllar ve daha sonra da su ilavesi yapılır. Bira üretiminde su çok önemlidir ve biranın içim kalitesini belirler. Malta su ilavesinden sonra diğer tahıllarla birlikte (75°C) sıcaklığa kadar kaynatılır. Kaynatma sonucunda enzimlerin etkisiyle nişasta
şekere dönüşür. Şıra olarak tanımlanan şekerli su, malt ve diğer tahıllardan süzülerek başka bir kazana alınır ve geriye kalan küspeler hayvan yemi olarak değerlendirilir. Daha sonra şekerli suya (şıraya) şerbetçiotu ilave edilir. Şerbetçiotunun kalitesi çok önemlidir, biraya acımtırak ve aromatik bir tat kazandırarak biradaki köpüğün oluşmasını sağlar. Malt şırasına şerbetçiotu ilave edildikten sonra (100°C) de kaynatılır ve bu süreçte malt şırasıyla şerbetçiotundaki aromalar bütünleşerek biranın kendine özgü tadı ortaya çıkar.

Yorumlar
  • 0 Yorum