Yiyecek Üretim Temelleri Deneme Sınavı Sorusu #565622

I- Beslenme için ayrılan para dengeli olarak harcanmalı.II- Bir besinin satın alınması için ucuz olmasına dikkat edilmeli.III- Aynı ya da yakın fiyatla satılan besinlerin kalitelisi seçilmeli. IV- Mevsimlik yerine turfanda besinler tercih edilmeli. İyi ve ekonomik beslenmek için yiyecek seçimi ve satın alınmasında dikkat edilmesi gereken hususlara göre yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve II

I ve III

II ve III

III ve IV 

II ve IV 


Yanıt Açıklaması:

İyi ve ekonomik beslenmek için yiyecek seçimi ve satın alınmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekilde sıralanabilir:

Aylık gelirden beslenme için ayrılan para; her besin grubundan ihtiyacı karşılayacak çeşit ve miktarda yiyecek alacak şekilde dengeli olarak harcanmalıdır.

Bir besinin satın alınması için ucuz olması yeterli değildir. Bozuk ve çürük olduğu için ucuz satılan besinleri satın almak savurganlıktır. Uzun süre saklanamayan ve kısa sürede tüketilmeyecek olan besinleri de ucuz olduğu için fazla almamalıdır.

Aynı ya da yakın fiyatla satılan besinlerin kalitelisi seçilmelidir. (Örneğin, ucuza satılan su oranı yüksek yoğurt gibi, yumuşak beyaz peynir yerine, biraz daha pahalı ve su oranı düşük olan sert peynirden almak daha ekonomiktir.)

Turfanda (zamanı olmadan) besinler genellikle pahalıdır. Turfanda sebze ve meyve için harcama yapma yerine mevsimlik olanlar seçilmelidir. (Mevsimlik olanları daha ucuz olduğu gibi besin değeri yönünden de daha üstündür.)

Yorumlar
  • 0 Yorum