Yönetici Asistanlığı Deneme Sınavı Sorusu #832005

Aşağıdakilerden hangileri takım oluşturma sürecinin aşamalarıdır?

I. Tanışma

II. Hoşlanma

III. Çatışma

IV. Alışma

V. Çalışma


I-III-IV-V

I-II-IV-V

I-II-III-IV

I-II-III-V

I-II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Tanışma Bu aşamada takım üyelerinin gerçekleştirecekleri hedeflere yönelmeleri gerekir. Takım üyelerinin tanışması, her üyenin görevini anlaması; görevin istediği yeterliklerin tanınması; her üyenin görevinin istediği yeterliklerin kendinde olup olmadığını tartması; öğrenmek istediği bilgi ve becerileri belirlemesi; önderin üyeye yetişme olanağını sağlaması bu aşamada gerçekleştirilir. Tanışma aşamasında, takımın üyeleri birbirlerini anlamaya, özelliklerini öğrenmeye, nasıl ilişki kuracaklarına ilişkin karar almaya çalışırlar. Bu aşama aynı anda takım lideriyle üyelerin kaynaşma, birbirlerine dayanma, bağlanma sınamalarını yapma aşamasıdır.

Çatışma Bu aşama her üyenin bireysel ve üyelerarası çatışmalarının çok olması yüzünden fırtınalıdır. Bireysel ve ikili çatışmalar, takım üyelerinin görevlere karşı duygusal direnme göstermelerine yol açabilir. Bireysel çatışma yapılacak görevin değer ve ilkeleri ile görevi yapacak olan çalışanın değer ve ilkelerinin çatışmasıdır. Çalışan ya bu görevi yüklenir ya da göreve sırtını döner. Görevi yüklenmeyen çalışanın, göreve içsel güdülenmesinin sağlanması olanaksızsa, takımdan ayrılması daha yararlıdır. Daha sonra, kendine takıma dâhil hisseden üyeler kendi özel istek, amaç ve çıkarları için çatışmaya başlarlar. Bu aşamada üyeler birbirlerini gerçek yüzleriyle tanırlar, iletişim ve bağlı olarak güven bu aşamada daha çok gelişir.

Alışma Bu aşamada çatışmalar durulur, takım üyeleri arasında işbirliği gelişir; bağlılık artar; görüş alışverişi başlar; yardımlaşma düzeyi yükselir ve en önemlisi çalışmaya ilişkin ilkeler geliştirilir. Her üye takımın değer ve ilkelerine uyum göstermek zorunda kalır. Her üye bu değer ve ilkelere uyum derecesine göre üyelik bilincine ulaşmış ve takım ruhunu geliştirmiş olur. Bu aşama, bir işi başarmak için bir araya gelen insanların takım olma aşamasıdır. Çatışmanın çözümlenmesi, anlaşmanın sağlanması durumunda takım üyeleri birbirlerine alışacaklar ve ortak çalışmanın normlarını oluşturacaklardır. Önemli olan bu yüksek performanslı çalışma aşamasının olabildiğince uzun süreli ve etkin olmasını sağlamaktır.

Çalışma Bu son aşamada takım bilincine ulaşan üyeler takımın planlanan görev ve hedeflerini gerçekleştirerek ve toplumsal rollerini oynayarak etkin bir yapı oluştururlar. Takım amacının elde edilmesi ya da ortadan kalkması durumunda ekip dağılacak veya dağıtılacaktır. Yeni ekipler oluşabilir, ekibe farklı amaçlar verilebilir ve yeni üyeler gelebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum