Yönetici Asistanlığı Deneme Sınavı Sorusu #1255329

Düzenli olarak yapılan ve takım amaçlarına ulaşılıp ulaşılmadığının birer göstergesi olan performans değerlendirmeleri yeni oluşturulan iş takımlarının cevaplaması gereken sorulardan hangisi ile ilişkilidir? 


Amaca ulaşmada ne kadar etkiliyiz?

Biz kimiz?

Başarımızı engelleyecek içsel ve dışsal tehditler nelerdir?

Bu işi tamamlamak için ne tür bir destek veya yardıma ihtiyacım var?

Bunun sonucunda nasıl bir ödül bizi bekliyor?


Yanıt Açıklaması:

Tablo 4.1: Yeni Oluşturulan İş Takımlarının Cevaplaması Gereken Sorular
Biz kimiz? Ne zaman takımın üyeleri kendi aralarında güçlerini, zayıflıklarını, iş tercihlerini, değer ve inançlarını diğerleriyle paylaşırlarsa farklılıklar ve sorunlar daha ortaya çıkmadan görülür ve giderilmeye çalışılır.

Neredeyiz veya ne yapıyoruz? Her takımın zayıf veya kuvvetli olduğu tarafları vardır. Ancak takımlar kuvvetli oldukları yönlerine ağırlık vererek zayıflıklarını dikkate almazlar. Zayıf olan yönlerimizi nasıl geliştirip düzeltmeliyiz? Önümüzde kendimizi geliştirmek, yeni beceriler kazanabilmek için ne gibi fırsatlar var?

Başarımızı engelleyecek içsel ve dışsal tehditler nelerdir? Bunlarla nasıl başa çıkabiliriz?

Nereye gidiyoruz? Takımların amaçları olmalıdır.

Ulaşmak İstediğimize Nasıl Ulaşabiliriz? Her takım kendi içinde ve bireyler de kendileri için saptadıkları amaçları takımla birleştirmek veya kaynaştırmak zorundadırlar. Bu amaçlar onların hareket planlarının oluşumunda, yani kimin neyi nasıl yapacağı, hangi bölümlerden yardım alacağı konusunda temel bir kaynak oluşturmaktadır.

Bizden ne yapmamız bekleniyor? Takım üyeleri kendileri için belirlenen iş takımlarını, takım içindeki rollerini, sorumluluklarını ve otorite alanlarını bilmek ve anlamak durumundadırlar.

Bu işi tamamlamak için ne tür bir destek veya yardıma ihtiyacım var? Her üyenin almış olduğu eğitim ve gösterdiği gelişme ihtiyacı bireyin gereksinim duyduğu
veya duyacağı eğitim düzeyinin, danışmanlığının belirleyicisi olmaktadır.

Amaca ulaşmada ne kadar etkiliyiz? Düzenli olarak yapılan performans değerlendirmeleri takım amaçlarına ulaşılıp ulaşılmadığının birer göstergesidir.

Bunun sonucunda nasıl bir ödül bizi bekliyor? Nasıl başarılı yöneticilerin bir ödül beklentisi varsa, aynı şekilde takımlarında başarılarının sonunda örgütten beklediği bir ödül mevcuttur: Örneğin elleri sıkılarak, kendilerine katkıları için teşekkür edilir. Bu teşekkür bütün çalışanların huzurunda örgüt üst yöneticileri tarafından yapılabilir. Diğer bir ödül parasal olan, eşit olarak dağıtılan ödüllerdir veya maddi ödüllerle birlikte kendileri adına düzenlenen yemek veya toplantılar, hatta takım üyelerine
daha yüksek sorumluluklar verilmesi de ödül olarak nitelendirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum