Yönetici Asistanlığı Deneme Sınavı Sorusu #806375

İş yaşamında kişiyi geliştiren faktörler arasında psikolojik etkisinin yanı sıra fiziksel etkisi olan faktör var mıdır?


Kariyer geliştirme olanakları,

Statü sağlama,

Sosyal süreçlere önem verme,

Yetki verme,

Çalışma koşullarını iyileştirmek,


Yanıt Açıklaması:

*Kariyer Geliştirme Olanakları; İnsan toplumda bir statüye sahip olmayı, saygı görmeyi ve takdir edilmeyi arzu eder. Bu ihtiyaçlar genellikle terfi, yeni bir unvan veya maaş artışı ile sağlanır. Parasal ödülleri beraberinde getirmesine rağmen terfi, paraya dayalı olmayan statüyle ilgili bir konudur. Kişilere yükselme olanaklarının tanınması onların işyerlerinde kişisel gelişimleri bakımından motivasyon artırıcı bir faktördür.

*Çalışma Koşullarının iyileştirilmesi; Çalışanın çalışma ortamının ve çalıştığı yerdeki fiziksel ve psikolojik imkanların iyileştirilmesi, kişinin daha verimli çalışmasına olumlu etki eder. Zira çalışma yerini uygun biçimde ısıtma, aydınlatma, havalandıra ve sağlık koşullarına uygun hale getirme; ayrıca kullanılan malzeme, araç ve gereçleri yenileme, çalışanı işinde olumlu yönde güdüleyeceği maddi ve fiziki etmenlerdir. İşyerinin fiziksel, psikolojik ve zihinsel sağlık koşulları bakımından elverişli olması, işyerinde kişisel gelişim için önemli faktörlerdir.

*Statü Sağlamak; Örgüt içinde saygınlık kazanmak, örgütte önemli ve etkilşi olmak, söz sahibi olmak, güçlü olmak, öne geçmek, yani statü kazanmak için çalışır. Kişinin örgütte iş arkadaşlarından, astlarından ve üstlerinden gördüğü itibar, kişi için önemli bir motivasyon aracıdır.

* Sosyal Süreçlere Önem Vermek; Çalışanların örgütte motivasyon araçlarından biri de çalışma ortamının sosyal bir ofis veya işyeri haline getirilmesidir. Bu nedenle çalışma ortamında sosyal işleri ve sosyal etkinlikleri geliştirmek önemli bir husustur.

* Yetki Verme; İşyerinde kişisel gelişimin önemli araçlarından biri yetki kullanabilmektir. Örgütlerde çalışanlar, özellikle alt ve orta kademe yöneticileri daha çok yetki sahibi olmak isterler. Yetki sahibi olanlar daha fazla sorumluluk duyar ve daha çok çalışırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum