Yönetici Asistanlığı Deneme Sınavı Sorusu #803987

Mc Lagan yetkinliğin boyutlarını işteki çabanın sonuçları ve ''Ayırt edici öz nitelik'' gibi özellikleri gözönü olarak nitelerken ölçütü ne olabilir?


İş Gören Odaklı, 

İş Odaklı, 

Çevre Odaklı,

Çok Yönlü Yaklaşım,

Maliyet Odaklı,


Yanıt Açıklaması:

Yetkinliklerin tanımları konusunda üç farklı yaklaşım vardır; 

İşgören Odaklı: Bu yaklaşım yetkinliği veya profesyonelliği daha çok bireysel özellikler açısından ele alır. Bu yaklaşıma göre mükemmel performans sağlamak ancak söz konusu ise uygun bireysel özelliklere sahip olmakla mümkün olabilir. 

İş Odaklı Yaklaşım: Bu yaklaşım yetkinlilere belli bir işe özgü çıktılar açısından bakmaktadır. Buna göre yetkinlikler daha çok işle ilgilidir ve bir işte iyi bir performans gösterebilmek için gerekli standartları ifade eder. 

Çok Yönlü Yaklaşım: Yetkinliklere çok yönlü bakış açısıyla bakan bu yaklaşımda yetkinliklere hem iş odaklı, hem de iş gereklerini yerine getirebilmek için gereken pratik ve düşünsel bilgi ve becerilerdir. Yaklaşımın diğer bir yetkinlik tanımı ise, ''herhangi bir işle ilgili etkili performans sağlayan bilgi, beceri, anlayış, meziyet ve nitelikler'' şeklindedir. 

Yetkinliği veya profesyonelliği bir işte üstün performans göstermeyi sağlayan ve kişiye özgü özellikler bütünü olarak tanımlayabiliriz. Bu tanıma göre yetkinlik kavramı kişisel özelliklerden, işteki davranışlara kadar kişinin iş ve özel yaşamıyla ilgili her şeyi kapsamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum