Yönetici Asistanlığı Deneme Sınavı Sorusu #825535

Aşağıdakilerden hangisi Etik kodların işlevlerinden birisi değildir?


İdeal Sunmak

Retorik Oluşturmak

Profesyonel statüyü geliştirmek

Müşterileri Korumak

Bilgiyi korumak ve kendine saklamak


Yanıt Açıklaması:

Etik kodların işlevlerini aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:

Müşterileri korumak: Kodlar profesyonelden ne beklendiğini açıkça ifade ettiği için müşterileri koruma konusunda güvence sağlar. Kodlar bir profesyonelin ne yapması gerektiğini söyler ve onu denetler.

Profesyonellere yol göstermek: Kodlar düzenleyici kurallar koyarak veya etik bilinci artırarak nasıl etik kararlar alınacağı veya hareket edileceği konusunda profesyonellere yol gösterir. Etik kodlar aynı zamanda meslek mensuplarının anlaşmazlıklarını çözme konusunda rehberlik işlevi görür.

Profesyonel statüyü geliştirmek: Etik kodun bu boyutu mesleki duyarlılığın açık ifadelerinden biridir. Buna göre etik kodlar bir mesleğin toplumsal statüsü konusunda bir kanaat verir. Bu bakımdan kodlar mesleğin gelişme derecesini ve toplumsal yerini anlamaya yardımcı olur.

Profesyonel kimlik yaratmak ve onu korumak: Kodların temel amacı, yol gösterici etik ilkeleri, meslek üyesinden beklenen ve onda olması gereken nitelikleri açıkça ifade etmektir. Bu yolla kodlar profesyonel kimlik yaratmaya ve onu korumaya yardımcı olur.

Profesyonel düzenleme aracı olmak: Etik kodların başka bir fonksiyonu bütün çalışanların uyması gereken profesyonel standartları yoluyla profesyonel davranışı düzenlemektir. Bazı etik kodlar, ilke, kural veya standartların ihlal edilmesinin cezalandırmayı gerektirdiğini vurgular.

Retorik oluşturmak: Kod oluşturmada iyi niyetli profesyonel gruplar bile kodu pratisyenlere yol göstermek, hizmetten faydalananları korumak kadar profesyonel statü ve güvenirlik kazanmak aracı olarak değerlendirebilir. Bu bakımdan kodlar halkın meslek hakkındaki görüşünü şekillendirmeye yönelik sembolik ifadelerdir.

ideal sunmak: Birçok etik kod toplumun mahiyeti konusunda evrensel ifadeler ihtiva eder. Fakat çoğu kez bunları tamamen uygulamak mümkün değildir. Bunlar bir bakıma idealler olarak kabul edilmelidir.

Eğitim aracı olmak: Karşılaşılabilecek olası bir durum hakkında ayrıntılı kılavuzluk yapması beklenemez. Bir etik kodu, o toplulukta etik düşünce standardı ve kültürü yaratarak, toplumun etik konusundaki genel yargılarının şekillenmesini sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum