Yönetim Bilimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1290150

Robert Blake ve Jane Mouton 1964’te Yönetim Tarzı Matriksi (Managerial Grid) adını verdikleri modele göre, Çalışana yüksek, üretime düşük ilgi olan; yani beşeri ilişkiler, iş yerindeki mutluluk, huzur ön plandadır. Golf kulübü tipi örgütler için uygun olan liderlik tipi aşağıdakilerden hangisidir?


Cılız Liderlik

Kulüp Liderliği

Orta Yolcu Liderlik

Görev Liderliği

Ekip Liderliği


Yanıt Açıklaması:

Araştırmacılarca tanımlanan liderlik tipleri şu şekildedir:

Cılız Liderlik (Çalışana ve üretime düşük ilgi) çoğunlukla kamu yönetiminde “idare-i maslahat” olarak tanımlanan durumdur. 

 Kulüp Liderliği (Çalışana yüksek, üretime düşük ilgi) beşeri ilişkiler, iş yerindeki mutluluk, huzur ön plandadır. Golf kulübü tipi örgütler için uygundur. 

Orta Yolcu Liderlik (Çalışana ve üretime orta düzey ilgi) hem çalışanların beklentileri istekleri morallerini düşürmeyecek düzeyde karşılanmakta hem de makul bir verimlilik elde edilmektedir. 

Görev Liderliği (Çalışana düşük, üretime yüksek ilgi) insanın, çalışanların makinadan farkı yoktur. Verimlilik önceliktir. Çalışanların istekleri, beklentileri önemli değildir. 

Ekip Liderliği (Çalışana ve üretime yüksek ilgi) hem çalışana hem de üretime yüksek ilgi gösterilen lider tipidir. Ancak işi başarma hevesi olan, nitelikli çalışanlar ile istenilen sonuçlar elde edilir. 

Doğru yanıt B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum