Yönetim Bilimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1290852

Aynı örgüt basamağında çalışanlar arasındaki iletişimdir. İki bölüm müdürü arasındaki iletişim ya da iki bölüm çalışanı arasındaki iletişim bu iletişim biçimine örnek olarak verilebilir. 

Yukarıda hakkında bilgiler verilen "biçimsel iletişim" türü aşağıdakilerden hangisidir?


Dikey iletişim

Sarmal İletişim

Yatay İletişim

Çapraz İletişim

İnformal İletişim


Yanıt Açıklaması:

Üç tür biçimsel iletişim vardır. Bunlar: 

Dikey İletişim: Hiyerarşik işletme düzeyinde ast-üst arası ilişkileri düzenleyen sistemdir. Bu tür iletişimde yukarıdan aşağıya yönetici ile çalışan iletişim kurmaktadır ya da tam tersine iletişim yönü aşağıdan yukarıya yani çalışandan yöneticiye olabilmektedir. Yöneticinin bölüm müdürü ile iletişimi örnek olarak verilebilir. 

Yatay İletişim: Aynı örgüt basamağında çalışanlar arasındaki iletişimdir. Bu iletişim türünde yatay ilişkiler doğrultusunda çalışanlar veya yöneticiler birbirlerine karşı sorumluluk taşımaktadırlar. İki bölüm müdürü arasındaki iletişim ya da iki bölüm çalışanı arasındaki iletişim yatay iletişime örnek olarak verilebilir. 

Çapraz İletişim: İşletmedeki fonksiyonel ilişkiler sonucunda ortaya çıkmıştır. İşletmenin farklı bölümlerindeki yöneticiler ve çalışanlar arasındaki iletişimdir. bölüm çalışanının diğer bölümün yöneticisi ile görüşmesi ya da bir bölüm müdürünün diğer bölüm çalışanı ile iletişim kurması bu iletişim türüne örnektir. Doğru yanıt C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum