Yönetim ve Organizasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #665617

Aşağıdaki ifadelerden hangisi örgütlerde kurmay yetkinin ortaya çıkış nedenini en iyi açıklar?


Örgütler karmaşıklaştıkça, yöneticilerin her konuda uzmanlık sahibi olma şansları azalır. Bu
durumlarda yöneticiler başka uzman kişilerden konuya ilişkin önerilerini talep edebilirler.

Yöneticilerin yönetim fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, astlarına emir vermesi ve astların da verilen emirlere uyması gerekmektedir.

Günümüz işletmelerinde fonksiyonel derinliğin oldukça gelişmiş olması, fonksiyonel birimlerin kendi uzmanlık alanlarına ilişkin olarak yetki kullanmasını gerekli kılmaktadır.

Örgüt çalışanları yükümlü oldukları belli işlerin nasıl yapılacağına ilişkin bir yetkiyle donatılmalıdır. Aksi takdirde, herhangi bir çalışanın verilen görevleri yerine getirmesi düşünülemez.

Belli bir konuda uzman olduğu için kendisine yetki verilen kişi, görevini yerine getirebilmek için sınırlı bir zaman içinde emir verme hakkına da ihtiyaç duymaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Örgütler için temel yetki türleri, komuta, kurmay ve fonksiyonel yetkidir. Diğer yetki türleri ise, geçici yetki ve operasyonel yetkidir. Şıklarda yer alan her bir ifade, bu yetki türlerinden birinin ortaya çıkış nedenini açıklamaktadır: Yöneticilerin yönetim fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, astlarına emir vermesi ve astların da verilen emirlere uyması gerekmektedir  şıkkı, komuta yetkisinin; Günümüz işletmelerinde fonksiyonel derinliğin oldukça gelişmiş olması, fonksiyonel birimlerin kendi uzmanlık alanlarına ilişkin olarak yetki kullanmasını gerekli kılmaktadır şıkkı fonksiyonel yetkinin; Örgüt çalışanları yükümlü oldukları belli işlerin nasıl yapılacağına ilişkin bir yetkiyle donatılmalıdır. Aksi takdirde, herhangi bir çalışanın verilen görevleri yerine getirmesi düşünülemez  şıkkı operasyonel yetkinin ve Belli bir konuda uzman olduğu için kendisine yetki verilen kişi, görevini yerine getirebilmek için sınırlı bir zaman içinde emir verme hakkına da ihtiyaç duymaktadır  şıkkı da geçici yetkinin ortaya çıkış nedenleridir. Özetle, kurmay yetkinin ortaya çıkış nedeni  Örgütler karmaşıklaştıkça, yöneticilerin her konuda uzmanlık sahibi olma şansları azalır. Bu durumlarda yöneticiler başka uzman kişilerden konuya ilişkin önerilerini talep edebilirler şıkkında belirtilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum