Yönetim ve Organizasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #619967

Örgütleme faaliyeti içinde önemli bir yere sahip olan “Bölümlere Ayırma" açısından aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Bölümlerin kurulması, değiştirilmesi ve kaldırılması hem zaman kaybına sebep olur, hem de büyük giderlere neden olabilir.

Bölümlere ayırma ile işletme içindeki işler nitelik ve nicelik yönünden gruplandırılır.

Bölümlere ayırma işletmenin finans ve muhasebe yapısı ile işlerliğine göre belirlenen bir yapıdadır.

Bölümlere ayırma ile işletmenin faaliyetlerine uygun yapı ve işlerlik elde edilmiş olunur.

Bölümlere ayırma işletmenin büyüklüğüne göre farklı bir yapıda olur.


Yanıt Açıklaması:

Örgütün başarısı bireylerin görevlerini yerine getirmekle sağlanamaz. İnsanların yeteneklerine, eğitim ve tecrübelerine göre büyük grupların oluşturulması gerekir. İşletmelerde birçok fonksiyonun yerine getirilmesi ve bu fonksiyonların uyum içinde çalışmaları ile sonuç elde edilir. İşletmede tedarik,  üretim, pazarlama, finansman, insan kaynakları, halkla ilişkiler, muhasebe gibi bölümler ihtiyaca göre kurulur. Başarı için işletme içindeki faaliyetlerin ihtiyaca cevap verecek şekilde gruplandırılması gerekir. Bölümlerin kurulması, değiştirilmesi veya kaldırılması büyük zaman kaybı ile büyük giderlere neden olabilir. Bölümlere ayırma işletme içindeki faaliyetlerin nitelik ve nicelik yönünden başarılı bir biçimde gruplandırılmasıyla işletmenin amacına ulaşmasına yardımcı olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum