Yönetim ve Organizasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #619969

“Bölümlere ayırma” işletmelerdeki örgütlemenin en önemli faaliyetidir ve bu faaliyet yerine getirilirken bazı ilkelere yani kurallara uyularak yapılır. Bu ilkelerden birisi “benzer işlerin dikkate alınması” ilkesidir bu ilke ne anlama gelmektedir?


İşletmedeki işler, temel yapı içinde sorun çıkaranlar ve izlenecek yolu belli olanlar biçiminde ayrılarak gruplanması gereklidir.

İşletmedeki işler irili ufaklı bir yapıdadır aynı büyüklükte olmamaları pek çok açıdan sorun yaratır işlerin büyüklüklerine göre sıralanarak bölünmesi gereklidir.

İşletmedeki pek çok işin dışarısı ile bağlantısı vardır ve bu sebeple işlerin içeride olanları ve dışarıyla bağlantılı olanları olarak gruplanması gereklidir.

İşletme içindeki işlerin çeşitli açılardan birbirine benzerlikleri vardır bu benzerlikler üzerinden işlerin gruplara ayrılması gereklidir.

İşletme içinde pek çok araç ve gerek kullanılır bu araç ve gereçler birbirinden farklıdır ve yapılan işle bir bütündür işlerin bu yapısına göre gruplanması gereklidir.


Yanıt Açıklaması:

Bölümlere ayırmada benzer işlerin dikkate alınması. Birbirine özellik açısından gruplara ayırarak çeşitli yararlar sağlanabilir. Diğer bir sistem kabul edilmemişse benzerlik bir ilişki sistemi kurabilir. Birbirine benzer işler bir birim altında toplamak suretiyle faaliyetlerin daha başarılı bir şekilde yürütülmesi sağlanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum