Yönetim ve Organizasyon 1 Deneme Sınavı Sorusu #1078553

Ticari bir işletmenin yaptığı satışları artırmayı ve bu satışlardan %10 kâr elde etmeyi amaçlaması sırasıyla amacın hangi bileşenlerine işaret etmektedir?


Ölçülebilir olması-Belirli sürede tamamlanması

Kesin olması-Ölçülebilir olması

Ulaşılabilir olması – Ölçülebilir olması

Ulaşılabilir olması – Konusunun belirli olması

Konusunun belirli olması – Ulaşılabilir olması


Yanıt Açıklaması:

Ulaşılabilir amaç olmalıdır: Örgütün ulaşılabilir amaçlar belirlenmesi önemlidir. Örneğin, Devlet Demir Yolları, mevcut tren bileti satışlarından daha fazla bir satış yapmayı amaçlayabilir. Başka bir örgüt daha çok yarar sağlayacağını düşünerek, çalışanlarına daha fazla eğitim vermeyi amaçlayabilir. Bütün bu amaçlar gerçekleşebilir ve gerçekçi amaçlardır. Gerçekleşemeyecek amaçlar, kamu kuruluşlarını veya işletmeleri, mevcut durumlarından daha kötü bir düzeye getirecektir, ayrıca mali bakımdan zora sokarken, zaman kaybına da yol açacaktır.

Amaçtaki ilerlemeler ölçülebilir olmalıdır: Çalışanların amaca ne kadar yaklaştıkları veya amacı tamamlayıp tamamlamadıkları, ancak amaçtaki ilerlemelerin ölçülebilir olması ile sağlanabilir. Örneğin, özel bir banka, yılda 1.000.000 kredi kartı müşterisine sahip olmayı amaçlayabilir. Çalışan, her ay raporlar alarak, bu amacı gerçekleştirebilmek için kaç müşteriye daha ihtiyacı olduğunu hesaplayabilir. Ayrıca çalışan, o raporlara göre ya daha çok satış yapmasına ya da satış tekniğini geliştirmek gerektiğine karar verebilir. Burada önemli olan, amaçlar ölçülebilir olmalıdır, böylece çalışanlar bulundukları durumu ve ne yapmaları gerektiğiyle ilgili bir yol haritasına sahip olurlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum