Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #882292

Aşağıdakilerden hangisi biçimsel olmayan grupların üstünlükleri arasındadır?


Sosyal ve kültürel açıdan üyelerin birbirlerini desteklemeleri gelişir. Aynı biçimsel olmayan gruptaki bireyler aynı normları paylaştıklarından birbirlerini olumlu etkileyebilirler.

Yönetimin iletişim sistemini biçimsel bir biçimde işletememeleri durumunda biçimsel olmayan gruplar devamlı olan bilgileri ve iletişimi çarpıtarak hayali senaryolar hazırlarlar.

Biçimsel olmayan gruplar yönetimi zor durumda bırakmak için devamlı olmayan olaylar yaratıp yönetimin yıpranmasına neden olabilirler.

Örgütte biçimsel olmayan gruplar çıkarlarından vazgeçmemek için her türlü yönetim geliştirme faaliyetlerine karşı gelirler.

Çeşitli çıkar grupları biçimsel olmayan yapının oluşmasına neden olur ve yöneticinin işini zorlaştırmakla kalmaz, işletmenin bir savaş haline gelmesine neden olur.


Yanıt Açıklaması:

Biçimsel olmayan grupların üstünlükleri:
• Sosyal ve kültürel açıdan üyelerin birbirlerini desteklemeleri gelişir. Aynı biçimsel olmayan gruptaki bireyler aynı normları paylaştıklarından birbirlerini olumlu etkileyebilirler.
• Bireyler tek başına güçlü olamayabilirler. Biçimsel olmayan bir grubun üyesi olduktan sonra kendilerini daha güçlü olduklarını düşünürler. Ayrıca kendilerini daha fazla emniyet içinde olduklarını düşünerek tatmin sağlayabilirler.
• Sorunlarını tek başına çözemediklerinde grup arkadaşları yardımıyla sorunlarını halledebilir. Biçimsel olmayan bir yapının elemanı olduğunda yeni bir ev bulmak, finansal sorunlarını halletmek, yeni arkadaşlarla tanışmak gibi olumlu bir sonuca gidebilirler.
• Devamlı iletişim içinde olabileceği grup arkadaşlarına sahip olacaktır ve bundan çok değerli tatmin sağlayabilecektir.
• Çalıştığı işte devamlı surette grup arkadaşlarıyla birlikte olmanın tatmini ile başarısını arttırabilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum