Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862585

  1. Bir işletmenin en iyi uygulamalara sahip olmasıyla tanınan diğer örgüt ya da örgütlerin ürünlerini, hizmetlerini, iş süreçlerini kendi uygulamalarıyla karşılaştırarak değerlendireceği bir süreçtir.
  2. Doğru olarak uygulandığında güçlü bir rekabet aracı haline gelmektedir.
  3. Strateji geliştirebilmek ve işletmenin iş süreçlerini saptayabilmek için stratejik planlama sürecinin çok önemli bir parçasıdır.
  4. İşletmenin üstün performansa ulaşma yolunda en iyi ve en doğru yöntemleri arayış ve uygulamasıdır.
  5. Belli bir sisteme dayanan ve süreklilik arz eden bir süreçtir.
  6. Performans aralığını tanımlayarak mükemmel performans yaratma sanatıdır ve en iyi uygulamanın örnek alınmasını kapsayan bir süreçtir.

Örnek edinme kavramını tanımlamak için yukarıda verilenlerden hangileri kullanılabilir?


I ve II

I, II ve III

II, III ve V

II, III, IV, V ve VI

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Örnek edinme bir işletmenin en iyi uygulamalara sahip olmasıyla tanınan diğer örgüt ya da örgütlerin ürünlerini, hizmetlerini, iş süreçlerini kendi uygulamalarıyla karşılaştırarak değerlendireceği bir süreç olarak ifade edilebilir. Örnek edinme doğru olarak uygulandığında güçlü bir rekabet aracı haline gelmektedir. Örnek edinme ayrıca strateji geliştirebilmek ve işletmenin iş süreçlerini saptayabilmek için stratejik planlama sürecinin de çok önemli bir parçasıdır. Bu yöntemle, örnek edinme işletmeyi performansının doruğuna çıkarmak amacıyla içinde bulunduğu sektördeki rakip işletmelerin her alandaki en iyi uygulamaların araştırılması ve bu uygulamaların işletmenin kendi içsel değerleriyle çelişmeyecek şekilde bütünleştirilmesi suretiyle yeniden tasarlanarak, belli bir sisteme dayanan ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Örnek edinme işletmenin üstün performansa ulaşma yolunda en iyi ve en doğru yöntemleri arayış ve uygulamasıdır. Örnek edinme, performans aralığını tanımlayarak mükemmel performans yaratma sanatıdır ve en iyi uygulamanın örnek alınmasını kapsayan bir süreçtir. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde verilenlerden tümü örnek edinme kavramın tanımlamak için kullanılabilir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum