Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862609

  1. İşletme çalışanları değişikliğe hazırlanmalıdır.
  2. İşletmelerin değişimin gerekliliğini kabul etmeleri gerekir.
  3. Örnek edinilecek bir şeylerin olması gerekir.
  4. Sonuç rakamları üzerinde değil, ilgili işe ait süreç, metot gibi işin esasını oluşturan unsurlar üzerinde yoğunlaşılmalıdır.
  5. Örnek edinmeyi sadece faaliyet gösterilen endüstri dalı ile sınırlandırmamak gerekir.

Yukarıda verilenlerden hangileri örnek edinme ile ilgili sorunların ortaya çıkmasını önlemede yardımcı olabilecek gerekliliklerdendir?


I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

I, II, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Örnek edinmenin özelliklerinden bahsederken sürekli bir süreç olduğundan bahsedilmişti. Süreklilik için işletmelerin hep bir arayış içinde olması gereklidir. Bu arayışta, en başarılı olan işletmelerin süreç ve faaliyetler örnek edinilmesi önemlidir. Bu yöndeki çabaların sonuç vermesi bazı koşullara bağlı olduğu gibi, bu çabalar bazı sorunları da beraberinde getirir. Örnek edinme ile ilgili sorunlar şunlardır:

  • Örnek edinmenin başarılı olabilmesi için öncelikle işletmelerin değişimin gerekliliğini kabul etmeleri gerekir. İşletme çalışanları değişikliğe hazırlanmalıdır. Aksi takdirde işletme içinde çatışmalar yaşanacaktır.
  • Örnek edinmenin başarılı olabilmesi için örnek edinilecek bir şeylerin olması gerekir. Örnek edinme süreç, faaliyet, işletmelerin kullandığı teknoloji, ürün vb olmalıdır.
  • Örnek edinmede sonuç rakamları üzerinde değil, ilgili işe ait süreç, metot gibi işin esasını oluşturan unsurlar üzerinde yoğunlaşılmalıdır. İşletmelerin karına değil gerçekten hangi alanda iyi olduğuna odaklanılmalıdır.
  • Örnek edinmeyi sadece faaliyet gösterilen endüstri dalı ile sınırlandırmamak gerekir. Örnek edinmenin başka sektördeki işletmeyle de yapılabileceği bilinmelidir.
  • Örnek edinmenin başarısı, yöneticilerin başkalarının bazı işleri kendilerinden daha iyi yapabileceklerini kabul etmelerine ve kendilerini değiştirmeye hazır olmalarına bağlıdır.
  • Örnek edinme sonucunda bir değişim programı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla değişimin getireceği bir takım yeniliklerin yöneticiler ve çalışanlar tarafından desteklenmesi ve örgüt bünyesinde uygulanması gerekir.
  • Örnek edinme için başarılı işletme ve özellikle veri bulmanın en güç aşama olması da bir başka sorundur.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde verilenlerin tümü örnek edinme ile ilgili sorunların ortaya çıkmasını önlemede yardımcı olabilecek gerekliliklerdendir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum