Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862590

  1. Örnek edinme ile ilgili yönetim desteğinin alınması
  2. Örnek edinmede yapılacak çalışma alanının belirlenmesi
  3. Örnek edinme takımının oluşturulması
  4. Örnek edinme ortağının seçimi ve örnek edinme ortağı İle anlaşma yapılması
  5. Örnek edinmeye Konu Olan Çalışma Alanına İlişkin Olarak Gelecekteki Performans Hedeflerinin Tasarlanması

Yukarıda verilenlerden hangileri, örnek edinme literatüründe önemli bir yere sahip olan Xerox işletmesinin uyguladığı beş aşamadan biri olan planlama aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurlardandır?


I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

I, II, III ve IV

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Örnek edinme sürecinde uygulamada farklılıklar yer almasına rağmen, örnek edinme literatüründe önemli bir yere sahip olan Xerox işletmesinin uyguladığı beş aşama aşağıda yer almaktadır:

  • Planlama Aşaması: Bu aşamada işletme için hangi unsurun, sürecin veya faaliyetin örnek edinileceğine karar verilir. Planlama aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:
    • Örnek edinme İle İlgili Yönetim Desteğinin Alınması
    • Örnek edinmede Yapılacak Çalışma Alanının Belirlenmesi
    • Örnek edinme Takımının Oluşturulması
    • Örnek edinme Ortağının Seçimi ve Örnek edinme Ortağı İle Anlaşma Yapılması
  • Analiz Aşaması: Analiz aşamasında işletmenin faaliyette alanda hangi konumda bulunduğu veya önemli rakipleriyle arasındaki fark belirlenmeye çalışılır. Analiz aşamasında dikkat edilmesi gereken iki unsur vardır. Aşağıda bunlar detaylı olarak ele alınmıştır.
    • Örnek edinme Yapılan Çalışma Alanı ile İlgili Verilerin Karşılaştırılması ve Mevcut Performansın Tespiti
    • Örnek edinmeye Konu Olan Çalışma Alanına İlişkin Olarak Gelecekteki Performans Hedeflerinin Tasarlanması: Örnek edinme yaklaşımında, gelecekteki performans hedeflerinin tasarlanması, ulaşılmak istenen durumun tanımlanması anlamına gelir. Bu çerçevede, gelecekte hedeflenen performans düzeyinin bazı noktalara dikkat edilerek belirlenmesi gerekmektedir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
      • Hedeflenen performans düzeyi aşama aşama gerçekleştirilebilir nitelikte olmalıdır. Ulaşılmak istenen performans, gerçekçi ve ölçülebilir olmalıdır.
      • Hedeflenen performans eksiksiz olarak tanımlanabilmelidir.
      • Hedeflenen performans kabul edilebilir ve üzerinde anlaşma sağlanacak nitelikte olmalıdır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap D’dir. “Örnek edinme İle İlgili Yönetim Desteğinin Alınması”, “Örnek edinmede Yapılacak Çalışma Alanının Belirlenmesi”, Örnek edinme Takımının Oluşturulması” ve “ Örnek edinme Ortağının Seçimi ve Örnek edinme Ortağı İle Anlaşma Yapılması” örnek edinme literatüründe önemli bir yere sahip olan Xerox işletmesinin uyguladığı beş aşamadan biri olan planlama aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. “Örnek edinmeye Konu Olan Çalışma Alanına İlişkin Olarak Gelecekteki Performans Hedeflerinin Tasarlanması” ise analiz aşaması ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum