Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862582

  1. Kasapların her birinin karkasın belirli bir bölümünü keserek, kalanını diğer arkadaşlarına devretmesi
  2. Süpermarketlerde boşalan rafların geceleri hızla ve ihtiyaç doğrultusunda doldurulması
  3. Rakipler tarafından üretilen fotokopi makinelerinin parçalarının söküp incelenmesi
  4. İncelenen ürün parçalarının fiziksel bileşimlerinin nasıl yapıldığının değerlendirilmesi
  5. İncelenen ürünün üretim maliyetlerinin incelenmesi ve rakiplerinin bu ürünleri nasıl daha düşük maliyetlerle ürettiklerinin anlaşılmaya çalışılması

Yukarıda verilenlerden hangileri örnek edinmeye yönelik ilk uygulamaların ilham kaynağı olarak kabul edilebilir?


I ve II

I, III ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Örnek edinmeye yönelik ilk uygulamalar; Ford’un kurucusu Henry Ford, yürüyen bant sistemiyle üretimi, 1912’de Chicago’da bir tanıdığını görmek için gittiği mezbahadan esinlenerek geliştirmiştir. Kasapların her birinin karkasın belirli bir bölümünü keserek, kalanını diğer arkadaşlarına devrettiğini gören Ford, aynı yöntemi otomobil yapımında da ufak bir farkla uygulamıştır. Çengellerin üzerinde kayan çelik ray yerine, hareketli bir band uygulaması geliştirmiştir. Yine 1950’li yıllarda Toyota’nın kurucusu, oğlu Eiji Toyoda’yı General Motors, Ford gibi otomobil devlerini incelemek üzere A.B.D.’ye göndermiştir. Eiji Toyoda sadece bu işletmeleri ziyaret etmekle kalmamış, süpermarketlerde bile gözlemlerde bulunmuştur. Süpermarketlerde boşalan rafların geceleri hızla ve ihtiyaç doğrultusunda doldurulmasından etkilenen Toyoda, Japonya’ya dönüşte “just-in-time” ya da tam zamanında üretim, sıfır stokla çalışma olarak adlandırılan sisteminin ilk uygulamalarını başlatmıştır.

Geçmişe bakıldığında birçok örnek edinme uygulaması örneklerine rastlanılmaktadır. Ancak örnek edinme kavramı bugünkü anlamı ile ilk kez 1970’lerin sonu 1980’lerin başında Xerox işletmesinin diğer Japon işletmelerinden öğrenme fikriyle, uygulanmaya başlanmıştır. 1979 yılında Xerox, örnek edinme uygulamasına, rakipleri tarafından üretilen fotokopi makinelerinin parçalarını söküp inceleyerek başlamıştır. Xerox, bu parçaların fiziksel bileşimlerinin nasıl yapıldığını değerlendirmenin yanı sıra, üretim maliyetlerini de incelemiş ve rakiplerinin bu ürünleri nasıl daha düşük maliyetlerle ürettiklerini anlamaya çalışmıştır. Daha sonra Xerox bu uygulamaları kendi üretim sürecine adapte etmiş ve iş planlarında kullanmıştır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde verilenlerin tümü örnek edinmeye yönelik ilk uygulamaların ilham kaynağı olarak kabul edilebilir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum