Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862600

  1. Müşteri Beklentilerinin Karşılanması
  2. En İyi Uygulamaların İşletmeye Uyarlanması
  3. Verimlilik
  4. Hedeflerin Gerçekçi Olması

Yukarıda verilenlerden hangileri örnek edinmenin faydalarındandır?


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Örnek edinme işletme dışındaki diğer işletmelerin kullandıkları metotlar, süreçler ve uygulamalar hakkında bilgi sağlayarak işletmenin daha iyiye ulaşmasına olanak sağlar. Bu bilgiler yeni ve daha yüksek hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için yeni fikirler ve yöntemlerin geliştirilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, örnek edinme çalışmasının birçok faydası vardır. Aşağıda örnek edinmenin sağladığı faydalar yer almaktadır.

  • Müşteri Beklentilerinin Karşılanması: İşletmelerin müşterilerin beklentilerini karşılanması artık çok önemli bir unsur haline gelmiştir. Böylece işletmeler hem mali yönden iyi bir konum elde ederler hem de rakiplerinin önüne geçebilirler. Ancak müşteri beklentilerini öğrenmek, örgüt dışı bilgiler arasına girmektedir. Başka bir deyişle, müşteriler işletmenin içinde yer almadıkları için, işletme çalışanları müşterilerin beklentilerini dış bilgi kaynaklarından öğrenmek zorundadır. Beklentiler belirlenirken de, bu beklentileri en iyi şekilde karşılayan işletmeler incelenir ve bu işletmeler örnek alınarak müşteri beklentileri karşılanır.
  • En İyi Uygulamaların İşletmeye Uyarlanması: İşletmeler örnek edinme sürecinde en iyi uygulamaları takip edip, o uygulamayı işletmelerine uyumlaştırmak için çaba sarf ederler. Ancak ilk önce işletmede bir araştırma yapılmalıdır. İşletmenin zayıf ve güçlü yönleri ortaya konduktan sonra, işletmenin ihtiyacı olan konularda bilgi edinilmelidir. İşletme uygulamaları diğer uygulamalarla karşılaştırılıp, işletmeye uyumlaştırılması en doğru olanıdır.
  • Verimlilik: Kıt kaynaklarla en yüksek çıktıyı elde etmektir. Örnek edinme uygulamasıyla işletmeler ellerindeki kaynakları da kullanarak işletmelerini en iyi konuma getirmeye çalışırlar. Bu kaynaklar hem insan hem de hammaddeleri içermektedir.
  • Hedeflerin Gerçekçi Olması: İşletmelerin yeni uygulamalara yönelmelerinin sebeplerinden biri de rekabet koşullarında ayakta kalmaktır. Ancak her yeni uygulamanın işletmeye uygun olması olanaksızdır. O yüzden işletme örnek edinmeye karar verdiğinde hedeflerini gerçekleştirebileceği türden ve işletmeye uygun olan bir örnek edinmeyi uygulayacaktır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde verilenlerin tümü örnek edinmenin faydalarındandır, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum