Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862586

Örnek edinmenin bir işletmenin en iyi uygulamalara sahip olmasıyla tanınan diğer örgüt ya da örgütlerin ürünlerini, hizmetlerini, iş süreçlerini kendi uygulamalarıyla karşılaştırarak değerlendireceği bir süreç olması örnek edinmenin hangi temel özelliği kapsamında değerlendirilebilir?


Sürekli bir çalışmadır.

Bilgi sağlamaya dönük bir araştırma sürecidir.

Başkalarından öğrenme sürecidir.

Disiplin, zaman ve maliyet gerektiren bir süreçtir.

Teknoloji ile işletmeler istedikleri bilgiye zamanında ve daha kolay ulaşırlar.


Yanıt Açıklaması:

Örnek edinmeye karar veren bir işletme aşağıda yer alan temel özelliklere dikkat etmelidir.

  • Örnek Edinme Sürekli Bir Çalışmadır

Örnek edinme en iyi ve en doğruyu bulup uygulama olduğu için, sürekli bir çalışma gerektirir. Süreklilik ve sistematik olma gerekliliğini, örnek edinme ile ilgili tanımlarda da açık bir şekilde görmek mümkündür. Bir defaya mahsus olarak yapılan araştırma, karşılaştırma, ölçümleme ve değerlendirme çalışmaları örnek edinme sayılamaz.

  • Bilgi Sağlamaya Dönük Bir Araştırma Sürecidir

Örnek edinme en iyi ve en doğru yöntemleri bulma ve uygulama olarak tanımlanmıştır. En iyi ve en doğru yöntemler bulmak için ilk önce işletmeler araştırma yapacaklardır. Hangi işletme hangi alanda iyi oldukları ve bu alanda nasıl bir uygulama ya da süreç izlemektedirler gibi sorulara yanıt arayacaklardır. Bu yanıtlar aranırken de işletmeler hakkında bilgi toplayacaklardır.

  • Başkalarından Öğrenme Sürecidir

Örnek edinme bir işletmenin en iyi uygulamalara sahip olmasıyla tanınan diğer örgüt ya da örgütlerin ürünlerini, hizmetlerini, iş süreçlerini kendi uygulamalarıyla karşılaştırarak değerlendireceği bir süreçtir. Bu tanımda da görüldüğü gibi, işletme başka işletmelerden bilgi alıp ve öğrenmektedir.

  • Disiplin, Zaman ve Maliyet Gerektiren Bir Süreçtir

Örnek edinmede bilgi toplama önemli bir yer tutmaktadır. Bilgi toplanırken işletmelerin hem teknolojiden hem de insan gücünden yararlanması gereklidir. Teknoloji ile işletmeler istedikleri bilgiye zamanında ve daha kolay ulaşırlar. İnsan kaynağı ile de ulaştıkları bilgileri anlayıp işletmelerine yararlı hale getirirler. Ancak her iki kaynak da zaman ve maliyet açısından işletme için yükümlülükler getirir.

Seçeneklerde yer alan “Sürekli bir çalışmadır.”, “Bilgi sağlamaya dönük bir araştırma sürecidir.”, Başkalarından öğrenme sürecidir.” ve “Disiplin, zaman ve maliyet gerektiren bir süreçtir.” ifadeleri örnek edinmenin temel özellikleridir. E seçeneğinde yer alan “Teknoloji ile işletmeler istedikleri bilgiye zamanında ve daha kolay ulaşırlar.” ifadesi örnek edinmenin “Disiplin, zaman ve maliyet gerektiren bir süreçtir.” şeklinde ifade edilen temel özelliği kapsamında açıklanabilir. Soru kökünde “Örnek edinmenin bir işletmenin en iyi uygulamalara sahip olmasıyla tanınan diğer örgüt ya da örgütlerin ürünlerini, hizmetlerini, iş süreçlerini kendi uygulamalarıyla karşılaştırarak değerlendireceği bir süreç olması” şeklinde verilen tanımlama örnek edinmenin başkalarından öğrenme süreci olduğunu destekleyen bir açıklamadır, dolayısıyla doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum