Yönetim ve Organizasyon 2 Deneme Sınavı Sorusu #862594

  1. Planlama
  2. Analiz
  3. Bütünleştirme
  4. Uygulama
  5. Olgunluk

Yukarıdakilerden hangileri Xerox işletmesinin uyguladığı örnek edinme modeli aşamalarındandır?


I ve II

II ve IV

I, III ve IV

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Xerox işletmesinin uyguladığı örnek edinme aşamaları şunlardır:

  • Planlama: Bu aşamada işletme için hangi unsurun, sürecin veya faaliyetin örnek edinileceğine karar verilir.
  • Analiz: Analiz aşamasında işletmenin faaliyette alanda hangi konumda bulunduğu veya önemli rakipleriyle arasındaki fark belirlenmeye çalışılır.
  • Bütünleştirme: Tüm planlamalar ve analiz aşamalarından sonra, örnek edinmede ulaşılmak istenen hedefler konusunda işletmedeki çalışanların bilgilendirilmesi önemlidir. Örnek edinme yaklaşımının dinamik bir özellik taşıması nedeniyle, uygulama sonuçlarının sürekli olarak gözden geçirilmesi, alınan olumlu sonuçların yaygınlaştırılması ve sürekli iyileştirme faaliyetleri çerçevesinde yeni örnek edinme çalışmalarının başlatılması esastır. Bir başka deyişle; örnek edinme yaklaşımı, doğası gereği döngüsel bir yapıya sahiptir ve bu süreç esnasında yerine getirilen işlemlerin her defasında yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Buna göre örnek edinme, bir kez yapılan bir çalışma olarak değil, sürekli kendini tekrarlayan bir süreç olarak görülmelidir.
  • Uygulama: Yukarıdaki üç aşama tamamlandıktan sonra örnek edinmeyi işletmeye uygulama aşamasına sıra gelir. Ancak örnek edinme işletmeye uygulandıktan sonra işletme yine en iyi uygulamaları araştırmaya ve gelişmeleri takip etmeye devam etmelidir. Bunun nedeniyse, işletme örnek edindikten sonra iyi bir konuma gelse de, yine o işletmeden daha iyi durumda olacaklar olacaktır ve zamanla edindikleri uygulama eskimiş olacaktır. Belirlenen hedeflere varmak için bu faaliyetlerin yürütülmesi, başlangıç ve bitiş zamanın belirlenmesi, yürütme anında gerekli düzeltmeler yapılarak ihtiyaç halinde programın yenilenmesi gerekmektedir.
  • Olgunluk: İşletme örnek edinmeyle birlikte elde ettiği üstünlüğü koruyabilmek için çalışmalara devam edilmeli ve tüm faaliyet alanlarına bu çalışma yayılmalıdır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum