Yönetim ve Organizasyon Deneme Sınavı Sorusu #464242

I. Verimlilik ile aydınlatma koşulları arasında net bir ilişki kurulamamıştır.

II. İşçilerin çalışma koşullarına ilişkin yapılan iyileştirmeler sonucunda işçilerin çıktı miktarını ve motivasyonunu arttırdığı görülmüştür.

III. İşçilerin çalışma koşullarına ilişkin yapılan iyileştirmeler sonucunda test grubunda güçlü sosyal bağlar gelişmiştir.

IV. İşçiler; tanınırlık, güvenlik ve ait olma gibi faktörlerden etkilenmişlerdir.

V. Grubun verimliliği üzerinde ücretten çok grup baskısı, kabul ve güvenlik gibi faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir.

Yukarıdakilerden hangileri Hawthorne araştırmalarının bulgularındandır?

 


I, IV

 

II, V

 

I, II, III

I, II, III, IV

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Deneyin ilk aşaması olan aydınlatma ve verimlilik arasındaki ilişkilere ilişkin çalışma araştırmacının beklentilerinin aksine sonuçlanmış ve verimlilik ile aydınlatma koşulları arasında net bir ilişki kurulamamıştır. Deneyin ikinci kısmında işçilerin çalışma koşullarına ilişkin farklı değişkenler üzerinde durulmuştur. Bu değişkenler arasında çalışma saatleri, dinlenme molaları, özendirici ücret sistemleri, işletme tarafından sağlanan yiyecek ve içecekler gibi değişkenler sayılabilir. Bu deneyin sonunda ise bahsedilen değişkenlerde yapılan iyileştirmelerin işçilerin çıktı miktarını ve motivasyonunu arttırdığı görülmüştür. Ayrıca test grubunda güçlü sosyal bağlar gelişmiştir. İşçiler; tanınırlık, güvenlik ve ait olma gibi faktörlerden etkilenmişlerdir. Daha sonra yapılan deneylerden birinde grup verimliliği ile ücret sistemi arasındaki ilişkiler araştırılırken grubun verimliliği üzerinde ücretten çok grup baskısı, kabul ve güvenlik gibi faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Böylece sonuç olarak araştırmacılar, bireylerin işle ilişkili davranışları üzerinde sosyal normların ve grup standartlarının etkili olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Böylece Hawthorne araştırmalarının sonucunda iş yerindeki psikolojik ve sosyal faktörlerin önemi anlaşılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum