Yönetim ve Organizasyon Deneme Sınavı Sorusu #464896

Aşağıdakilerden hangisi sosyal sorumluluk yaklaşımlarından değildir?


Proaktif stratejiler sosyal sorumluluk konularında duyarlı, faaliyetler için gönüllü ve öncü olan işletmelerce yürütülür.

 

Uyum stratejilerinde işletmeler genellikle kamuoyu baskısıyla ürün veya faaliyetleri ile ilgili sorumluluklarını kabul ederler.

 

Kurumsal ya da firma düzeyi stratejilerde yeni işletmelerin alınması; mevcut islerin, tesislerin veya ürün hatlarının genişletilmesi veya terkedilmesi; yeni alanlarda diğer şirketlerle ortak girişimlerde bulunulması gibi kararlar bulunur.

 

Savunma stratejilerinde işletmelerin karar ve eylemlerinin neden olduğu sosyal sorumluluklardan kaçamazlar.

Reaktif stratejilerde işletmelerin sosyal sorumluluk duyarlılığı yoktur ve bu tür faaliyetlerden kaçınırlar.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal sorumluluk yaklaşımlarını dört grup altında inceleyebiliriz (Mirze, 2010: 394):

Reaktif stratejiler: Sosyal sorumluluk duyarlılığı bulunmayan ve bu tür faaliyetlerden kaçınan işletmelerde uygulanan bir stratejidir. Bu stratejiyi izleyen bir işletme, ürünleri ve faaliyetleri konusunda kamusal tepki ve suçlamalara karsı kendisini savunmak üzere bilgilendirme, laboratuvar testleri sonuçlarının açıklanması ve uzman danışmanlardan destek alma gibi girişimlerde bulunur.

Savunma stratejileri: Bu stratejiyi izleyen işletmeler karar ve eylemlerinin neden olduğu sosyal sorumluluklardan kaçamazlar. Hatalarını tamamen veya kısmen kabul ederler. Amaç, toplumsal suçlamaları, kamuoyu önünde oluşan ve çeşitli yaptırımlarla sonuçlanabilecek sorunları işletmeye en az zarar verecek şekilde çözüme kavuşturmaktır.

Uyum stratejileri: Uyum stratejilerinde işletmeler genellikle kamuoyu baskısıyla ürün veya faaliyetleri ile ilgili sorumluluklarını kabul ederler. Uzmanların danışmanlığı sayesinde ekonomik ve yasal yaptırımları yerine getirmek için hazırlık çalışmaları yaparlar. Proaktif stratejiler: Bu stratejiler, sosyal sorumluluk konularında duyarlı, faaliyetler için gönüllü ve öncü olan işletmelerce yürütülür. Toplumun nelere ihtiyacı olduğu, sosyal sorumluluk açısından ne tür girişimler ve katkılar yapılabileceği hususunda tespitler yapan işletmeler, kamuoyundan bu konularda herhangi bir beklenti veya baskı olmadan, gönüllü adımlar atarlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum