Yönetim ve Organizasyon Deneme Sınavı Sorusu #469977

Michigan Üniversitesi Liderlik Araştırmaları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?


Liderlik davranışlarının özellikle küçük gruplar üzerindeki performansına yoğunlaşmıştır.

 

Amacı, örgütü daha fazla verimliliğe ve çalışanlar arasında daha yüksek iş tatminine götürecek liderlik yaklaşımın belirlenmesidir.

 

Bu araştırmadan sonra tartışmalar örgütte çalışan bireylere liderlik edilmesi konusuna taşınmıştır.

 

Araştırmalar sonucunda üç temel liderlik davranışı ortaya konulmuştur: 1) Üretime yönelik olma 2) Çalışanlara yönelik olma 3) Katılımcı liderlik

Michigan Üniversitesi çalışmaları, Ohio State Üniversitesi             çalışmaları bulgularını üzerine “katılımcı yönetim” kavramını eklemiştir.


Yanıt Açıklaması:

Liderlik alanında en çok bilinen bir dizi çalışma 1950’lerde Michigan Üniversitesinde, ünlü örgütsel Psikolog Dr. Rensis Likert önderliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalar liderlik davranışlarının özellikle küçük gruplar üzerindeki performansına yoğunlaşmıştır. Çalışmaların amacı, örgütü daha fazla verimliliğe ve çalışanlar arasında daha yüksek iş tatminine götürecek liderlik yaklaşımın belirlenmesidir. Araştırmalar sonucunda üç temel liderlik davranışı ortaya konulmuştur: 1) Üretime yönelik olma 2) Çalışanlara yönelik olma 3) Katılımcı liderlik. Michigan Üniversitesi çalışmaları, Ohio State Üniversitesi çalışmaları bulgularının üzerine “katılımcı yönetim” kavramını eklemiştir. Böylece tartışmalar örgütte çalışan bireylerden takımlara liderlik edilmesi konusuna taşınmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum