Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #731099

Bir firmadaki yöneticilerin değişen piyasaya ayak uyduramaması ve ürettikleri malların kalitesinin gitgide düşmesini göz ardı etmesi sonucu o firmanın rekabet gücünü ve dinamik yapısını kaybetmesi, aşağıdaki öğrenim güçlüklerinden hangisine örnektir?


Personelin sorumluluk üstlenme konusunda endişe duymaları

Örgütün eylemsizlik durumundan kaynaklanan “haşlanmış kurbağa” sendromu

Çalışanların sadece kendi yaptıkları işe yoğunlaşmaları

Gerçekte yeteneksiz olan üst düzey yöneticilerin önemli kararları verebileceklerine yönelik çalışanların yanlış inançlar

Çalışanların değişime karşı gösterecekleri direnç


Yanıt Açıklaması:

Senge’e göre ortaya çıkan öğrenim güçlükleri; çalışanların sorumluluk üstlenme konusunda endişe duymaları, çalışanların sadece kendi yaptıkları işe yoğunlaşmaları, çalışanların gerçekte yeteneksiz olan üst düzey yöneticilerin önemli kararları verebileceklerine yönelik yanlış inançları, sadece deneyimlerden öğrenilebileceğinin düşünülmesi ve örgütün eylemsizlik durumundan kaynaklanan “haşlanmış kurbağa” sendromudur. Bu yönetim anlayışının uygulanmasıyla ilgili bir başka zorluk da çalışanların değişime karşı gösterecekleri direnç olabilir. Çalışanlar değişime ortaya çıkan belirsizlik, eski alışkanlıklarından vazgeçme durumunda kalmaları, para ve statü kaybına uğrayacakları gibi nedenlerden dolayı direnç gösterebilirler. Bu nedenle örgütleri, öğrenen örgütlere dönüştürme süreci değişimin iyi yönetilmesiyle ilişkili olduğu düşünülebilir. Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum