Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #859529

Aşağıdakilerden hangisi uygulamada örgütsel öğrenmenin etkili olabilmesi için dikkate alınması gereken etkenlerden biri değildir?


Örgütün içsel ve dışsal çevredeki karmaşık unsurları öğrenme ve yaratıcılık için bir örgüt kültürü oluşturulması amacıyla ne şekilde ilişkilendireceği

Örgütsel öğrenme için ne tip bir örgüt yapısının uygun olduğu

Örgütlerin öğrenme çabalarının desteklenmesi amacıyla iletişim teknolojilerinden ne şekilde faydalanacağı

Çalışanların inisiyatif kullanmalarına fırsat sağlayacak daha fazla yönlendirici güç elde etmeleri

Örgütün hâlihazırda ve sıklıkla kullandığı performans ölçüm yöntemlerinin neler olduğu


Yanıt Açıklaması:

Teare (1997), uygulamada örgütsel öğrenmenin etkili olabilmesi için aşağıdaki soruların dikkate alınması gerektiğini belirtmektedir:

  • Örgüt içsel ve dışsal çevredeki karmaşık unsurları öğrenme ve yaratıcılık için bir örgüt kültürü oluşturulması amacıyla ne şekilde ilişkilendireceklerdir? Çalışanların iş yerinde öğrenme konusunda sorumlu davranmaları nasıl teşvik edilecektir?
  • Örgütsel öğrenme için ne tip bir örgüt yapısı uygundur?
  • Örgütler modern iletişim yöntemlerinden (sanal ofis, internet üzerinden kurulan küresel iletişim ağı ve yerel ağ) yararlanabilmek amacıyla günlük bilgi akışını ne şekilde düzenlemelidir? Örgütlerin öğrenme çabalarının desteklenmesi amacıyla iletişim teknolojilerinden ne şekilde faydalanılmalıdır?
  • Deneyimleme yoluyla öğrenimi sağlamak için ne tip eylemler gereklidir?
  • Öğrenmeyle ilgili işbirlikleri ortak buluş ve araştırma projeleri, çalıştaylar ve kıyaslama (benchmarking) gibi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini ne şekilde sağlayabilir?
  • Örgütün hâlihazırda ve sıklıkla kullandığı performans ölçüm yöntemleri nelerdir?

Buna göre D seçeneği bunların arasında sayılamaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum